Tolv stjärnor att hålla ögonen på under 2019

Det börjar med en dansk handbollsfantom och slutar med en finländsk innebandylirare. Här är tolv internationella idrottsstjärnor – en för varje månad – att hålla extra koll på under 2019.

ANNONS
|

Januari: Mikkel Hansen.

Danmarks herrar har aldrig vunnit VM, men är oddssättarnas favorit att ta guldet på hemmaplan. Mikkel Hansen, den 31-årige stjärnan i Paris Saint-Germain, har utsetts till världens bästa spelare två gånger och är fundamental om danskarna ska nå långt. I EM senast slogs Danmark ut av Sverige i semifinal och nu talar mycket för att lagen stöter på varandra i mellanrundan.

Handbolls-VM i Danmark och Tyskland, 9–27 januari.

Februari: Therese Johaug.

Den långa dopningsavstängningen och den urstarka comebacken – mycket talar för att 30-åringen från Dalsbygda blir huvudrollsinnehavare i VM i Seefeld. Efter att ha missat ett VM och ett OS har Johaug radat upp segrar i världscupen och frågan är om någon kan rubba henne i de österrikiska VM-spåren.

ANNONS

Skid-VM i Seefeld, 19 februari–3 mars.

Mars: Martin Fourcade.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i all ära – den största stjärnan i världsmästerskapen i Östersund är en fransman. Sedan 2011 har Martin Fourcade tagit minst ett guld per mästerskap – och totalt 16 – i de sex VM och två OS som har ägt rum.

Skidskytte-VM i Östersund, 7–17 mars.

April: Tiger Woods.

Han gjorde succécomeback i år, men det har gått mer än tio år sedan den 14:e och senaste majortiteln. Om Woods ska vinna en av de fyra stora tävlingarna igen är chansen troligen störst på Augusta National, banan han känner lika bra som sin egen bakficka. 42-åringen har fyra segrar och totalt elva topp 5-placeringar i US Masters.

US Masters i Augusta, 11–14 april.

Maj: Stephen Curry.

Golden State Warriors har spelat NBA-final fyra år i rad och vunnit tre av dem – mycket tack vare den fenomenale guarden. Med Curry vid dirigentpinnen är laget från Oakland, Kalifornien, favorit att vinna titeln igen. En seger skulle samtidigt göra Jonas Jerebko historisk som första svensk att vinna världens bästa basketliga.

NBA-finalen i maj–juni.

Juni: Cristiano Ronaldo.

Han förde Real Madrid till tre raka Champions League-titlar innan flyttlasset gick till Turin. I Juventus har Ronaldo fortsatt att ösa in mål och i bästa fall bär det hela vägen tillbaka till Madrid, där CL-finalen spelas på Atlético Madrids nya hemmaborg Wanda Metropolitano. Samtidigt överskuggas portugisens fotbollskarriär av anklagelserna att han ska ha gjort sig skyldig till en våldtäkt i Las Vegas 2009.

ANNONS

Champions League-finalen i Madrid, 1 juni.

Juli: Sam Kerr.

Ballon d'Or-vinnaren Ada Hegerberg nobbar Norges landslag och tvåan i samma omröstning, Pernille Harder, lyckades inte ta Danmark till VM. En stjärna som i alla fall lär dyka upp i världsmästerskapet i Frankrike är Sam Kerr. Den 25-åriga anfallaren från Australien har vunnit skytteligan två år i rad i amerikanska NWSL.

Fotbolls-VM i Frankrike, 7 juni–7 juli.

Augusti: Serena Williams.

Hon var tillbaka efter barnafödande i år, men förlorade finalerna i både Wimbledon och US Open. Den amerikanska tennislegendaren får jaga vidare efter karriärens 24:e grand slam-titel och kanske kommer den i Flushing Meadows. I så fall exakt 20 år efter att en 17-årig Williams vann sin första grand slam-titel.

US Open i New York, 26 augusti–8 september.

September: Caster Semenya.

Semenya har varit dominant på 800 meter de senaste åren, men nu vill IAAF införa regler som tvingar hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att sänka sin testosteronnivå för att få tävla. Semenya har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas, som väntas komma med en dom i mars.

Friidrotts-VM i Doha, 28 september–6 oktober.

Oktober: Simone Biles.

Amerikanskan unnade sig ett sabbatsår efter fyra guld OS i Rio. 21-åringen var tillbaka i tävling först i år, men verkade inte ha fuskat med träningen. I VM blev det fyra guld, ett silver och ett brons och Biles tangerade Svetlana Chorkinas rekord på totalt 20 VM-medaljer. Det vore sensationellt om inte Simone Biles är ensam om det rekordet efter nästa VM.

ANNONS

Gymnastik-VM i Stuttgart, 4–13 oktober.

November: Beauden Barrett.

För första gången ska ett VM avgöras i ett land som inte kan räknas in bland de klassiska rugbynationerna. En sak är i alla fall som vanligt: Nya Zeelands stjärnspäckade lag, "All Blacks", bär favoritskapet till att vinna världsmästartiteln i Japan – i så fall för tredje gången i följd. Beauden Barrett var en nyckelspelare vid VM-guldet 2015 och har sedan dess blivit utsedd till världens bästa rugbyspelare två gånger.

Rugby-VM i Japan, 30 september–2 november.

December: Veera Kauppi.

Sverige har vunnit sex raka VM-guld, de fyra senaste gångerna efter finalseger mot Finland. Finländskornas vassaste vapen för att sätta stopp för Blågult heter Veera Kauppi. Från och med den här säsongen spelar 21-åringen tillsammans med tvillingsystern Oona hos svenska mästarna Iksu. Så här långt har Veera Kauppi vräkt in mål i högsta serien.

Innebandy-VM i Neuchâtel, Schweiz, 7–15 december.

Se bilder på alla sportstjärnor längst upp i artikeln.

ANNONS