Slovaken Peter Sagan (tv) vann spurten mot hemmahoppet Alexander Kristoff när cykel-VM i Bergen, Norge, avslutades med herrarnas linjelopp.
Slovaken Peter Sagan (tv) vann spurten mot hemmahoppet Alexander Kristoff när cykel-VM i Bergen, Norge, avslutades med herrarnas linjelopp.

Tredje raka VM-guldet för Sagan efter målfoto

Cykel-VM i Bergen avslutades med största möjliga dramatik. Slovaken Peter Sagan spurtade ner norska hemmahoppet Alexander Kristoff och tog hem sitt tredje raka VM-guld.

ANNONS
|

Blott någon decimeter skiljde Peter Sagan och Alexander Kristoff åt i slutändan av herrarnas linjelopp. Målfoto behövdes för att avgöra vem som var först över mållinjen.

Sagan vann klungspurten och blev historisk som förste cyklist att vinna tre raka VM-guld medan Kristoff, som drog upp sin spurt först och hade grepp om segern tills de sista meterna, fick nöja sig med silver. Michael Matthews, Australien, tog brons.

- Jag är irriterad på mig själv för att jag inte klarade det, men jag får väl vara nöjd med silver, även om jag nu mest är irriterad, säger Kristoff, som lade till att han kanske drog upp spurten aningen för tidigt.

ANNONS

Det 267,5 kilometer långa loppet innehöll flera attacker och utbrytningar men inte tillräckligt för att hänga av de främsta spurtarna. Med tre kilometer kvar var fransmannen Julian Alaphilippe i ensam ledning, när tv-bilderna försvann. Först när en kilometer återstod, och Alaphilippe var inhämtad, återupptogs tv-bilderna och det var upplagt för en klungspurt med 26 cyklister inblandade.

Sagan hade dittills inte utmärkt sig i loppet.

- Med fem kilometer kvar sa jag att det var kört. Men i slutändan blev det en spurt, och det blev otroligt, säger Sagan, som sympatiserade med Kristoff.

- Jag är ledsen för hans (Kristoffs) skull som tävlar på hemmaplan, men jag är väldigt glad över att vinna igen.

TT-NTB
ANNONS