Två mål från lagkaptenen Granit Berisha i seriefinalen mot Örebro FC.
Två mål från lagkaptenen Granit Berisha i seriefinalen mot Örebro FC. Bild: Erik Weiefors

Tuff start – men sedan kom Uddevalla igång

IFK Uddevalla behåller och rycker i futsalligan efter seger med 5–2 (2–4) i seriefinalen borta mot Örebro FC.

|

Ett klokt spelande IFK hade inga större problem att ta hem den viktiga matchen i Idrottshuset på söndagseftermiddagen.

– Vi tog med oss det fina spelet från mötet med Skoftebyn och börjat hitta tillbaka. Vi är på gång, säger en nöjd Uddevallatränare, Hector Maravilla efter slutsignalen.

I fjolårets SM-final i samma arena krossade IFK Uddevalla hemmalaget med 10–1.

Den här gången verkade ÖFC fast beslutna att något liknande inte skulle få hända igen. Örebro spelade med samma höga press som legat till grund för Uddevallas framgångar och var inledningsvis framgångsrikt i en match som efterhand blev allt tuffare.

– Vi hade bestämt oss för att vara fokuserade på vårt spel och inte störas.

Örebro tog också ledningen genom Mirza Turan efter 9.19, men hemmalaget var kanske en aning övertänt vilket Uddevalla också skulle komma att utnyttja.

Kvitteringen kom bara halvminuten senare genom lagkaptenen Granit Berisha som överraskade ett okoncentrerat hemmalag. Granit Berisha också ökade på till 1–2.

– Psykologiskt viktigt och tungt för Örebro, det märktes, säger Maravilla.

Det blev även 1–3 av Petrit Zhubi efter nytt hemmaslarv, men efter 17.45 lyckades hemmakaptenen Basel Gorgis klacka in 2–3 förbi Robin Armandt i IFK-målet.

Ännu en gång svarade IFK snabbt - med god hjälp av Örebro som drog på sig sin sjätte frispark vilket därmed gav IFK en långstraff. Den tog Fredrik Söderqvist hand om på bästa sätt och placerade bollen i ena krysset bakom hemmamålvakten Dildar Caliskan.

IFK var dock inte färdiga och efter en riktigt het målchans i inledningen av den andra halvleken höjde IFK tempot och skapade stora problem för Örebro såväl offensivt som defensivt där laget var starkt.

– Vi bestämde oss för att spela ut och killarna gjorde det mycket bra.

Efter hand sänkte IFK matchtempot och kunde kontrollera matchen trots att Örebro spelade med en extra utespelare i närmare tio minuter. Istället kunde IFK med en och en halv minut kvar fastställa slutresultatet genom en snabb omställning där Petrit Zhubi med sitt andra mål för dagen kunde göra 2–5.

– Jag är mycket nöjd med den uppoffrande och väldigt stabila laginsatsen, säger Uddevallatränaren.

Två varningar innebär dock att såväl Albert Hiseni och Fehim Smajlovic nu blir avstängda och därmed missar hemmamatchen mot Linköping på lördag.

Matchfakta

Svenska futsalligan

Örebro FC–IFK Uddevalla 2–5 (2–4)

1–0 Mirza Turan (9.19), 1–1 Granit Berisha (9.45), 1–2 Granit Berisha (12.00), 1–3 Petrit Zhubi (16.30), 2–3 Basel Gorgis 2–4 (17.45) Fredrik Söderqvist (18.00 straff), 2–5 Petrit Zhubi (28.30)

Varningar, Örebro: Fredrik Johnsson, Viktor Lindqvist, Dildar Caliskan. Uddevalla: Fehim Smajlovic, Albert Hiseni.