Två raka landslagssegrar för Häljestig

Alex Häljestig har blivit en stabil pelare i det svenska u-18 landslaget i rugby. Under förra veckan tog han flyget ut i Europa för att möta Tjeckien och Ungern. Hem till Uddevalla kom han med två raka segrar.

ANNONS

17-åriga Alex Höljestig från Uddevalla är ingen rookie inom landslagssammanhang. Flera gånger har han representerat blågult och under förra veckan var det dags igen. DHL Baltic Championship Tour genomfördes och det svenska landslaget flög till Tjeckien för att ta sig an hemmanationen.

Det blev en tuff match men det svenska laget kunde till slut kämpa till sig en seger. 23–21 blev slutresultatet.

–Det kändes väldigt bra och det är kul att spela med landslaget, säger Alex Häljestig.

Sedan bar det vidare till Ungern för nästa match. Där blev det en promenadseger för det svenska u-18 landslaget. Resultatet blev hela 79–0.

ANNONS

– För varje försök till mål i rugby så kan laget samla ihop ganska många poäng. Så när man spelar bra är det ganska lätt att ta poäng, säger Alex Häljestig.

"Det är väldigt kul"

Intresset för rugby kom redan i mellanstadiet. Under vintersäsongen sprang Alex och hans klasskompisar runt och spelade "lekrugby" och det var där intresset växte. Han hörde av sig till den då helt nystartade rugbyklubben Uddevalla rugby.

– De har ungdomsverksamhet för tolv år och under tror jag. Så jag började direkt i herrlaget.

Den då fjortonåriga killen var välkommen och sedan dess har intresset för rugby bara växt. Varje vecka pendlar han ned till Partille för att få lite fler träningstimmar. När det är dags för match samlas spelare från Västsverige och tävlar i det som kallas "team west".

Det blir många timmar som går åt till rugbyn i veckan för Alex Häljestig. Men det är inga problem enligt honom. Det blir lätt att motivera sig när sporten är så rolig.

– Jag har inga direkt mål just nu men jag håller på bara för att det är kul. Sedan får vi se vad som händer, säger han.

Tuff sport

Rugby är en fysisk sport och många av spelarna spelar utan några skydd. Krav finns att de måste bära tandskydd. Det räcker för Alex Häljestig.

ANNONS

– Vissa har skydd under kläderna och det går också att bära en hjälm. Men jag kör bara med tandskyddet.

Alex Häljestigs mamma Monica Häljestig är ofta involverad i sonens sportkarriär. I början var hon något skeptisk till sporten. Men har nu lärt sig att uppskatta den och har även blivit en stor del av hennes liv.

– Det blir många restimmar. Många av matcherna spelas i Danmark, Skåne eller Stockholm och då stannar vi kvar och följer allt. Men jag tycker att det är en fantastisk sport, säger hon.

ANNONS