Brynäs matchvinnare Joel Kellman (11), ett mål och en assist, i kamp med backen Fredrik Styrman framför Niklas Rubin i Luleås mål.

Utskällt Brynäs slog serieledaren

En rejäl utskällning – sedan blev Brynäs vinnare igen i SHL. Efter förra omgångens bottennapp blev det seger på bortaplan mot Luleå, som tappade serieledningen, med 3–2.

|

Gävlelaget gjorde något av säsongens bottennapp på hemmaplan mot Mora, 1–4 i tisdags.

Dagen efter fick spelarna en ordentlig utskällning av tränaren Magnus Sundquist på träningen.

Det var uppenbarligen rätt medicin. Responsen blev säsongens första seger över Luleå och tre viktiga poäng i slutspelsstriden.

Landslagscentern Joel Kellman fick frågan av C More hur mycket det skiljde i prestation från senast:

- Det går inte ens att jämföra, sade han i andra periodpausen.

Snabb vändning

Då hade Brynäs vänt 0–1-underläge och gjort tre mål på lite drygt fem minuter i mittperioden.

Allt började med en felstuds.

Nicklas Danielsson sköt ett skott i plexiglaset som studsade tillbaka samma väg den kommit. Något som endast Kellman uppfattade och kunde sätta kvitteringen vid ena stolpen.

- Det var en liten turstuds där pucken i stort landade på mitt blad, sade Joel Kellman.

Sedan skymde han Luleåmålvakten Niklas Rubin när landslagskompisen Jesper Boqvist bröt en elva matcher lång måltorka och sköt 2–1.

I en snabb kontring gjorde Emil Forslund sedan 3–1 efter 18.29 av perioden sedan Alexander Bjurström spelat fram bakom ryggen.

Iskallt Luleå

För Luleå blev det en iskall kväll, bokstavligt talat. De 5043 åskådare som trotsat kylan, –27 grader, och tagit sig till arenan fick se sitt lag förlora för tredje hemmamatchen i rad.

Hemmalaget vann skotten i sista perioden med 15–1 och hoppet var tillbaka när Nils Lundkvist sköt 2–3 med knappt tre minuter kvar. Luleå pressade hårt i slutet, men Brynäs höll undan.

- Det är inte tillräckligt bra. Vi faller ihop som ett korthus i andra perioden, sade forwarden Niklas Olausson till C More.

Till råga på allt elände tappade hans lag serieledningen till Djurgården.

Men Luleå får snabb chans att ta tillbaka förstaplatsen då lagen möts i seriefinal i Coop Norrbotten arena på lördag.