Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Vinnarskallarna som vinner igen

En samling dåliga förlorare försvarade sitt SM-guld. När de gav sig ut i Europa tog de ytterligare ett steg längre. Efter de nationella och internationella framgångarna tilldelas IFK Uddevalla futsal Bohusläningens idrottspris 2018.

Det är två matcher som sticker ut lite extra under IFK Uddevalla futsals 2018.

SM-finalen där Örebro FC pulveriserades på sin egna hemmaplan.

GULDKRÖNIKAN: Anmärkningsvärt, beundransvärt och väntat guld

Champions league-segern mot Leo futsal som innebar avancemang till Main round bland europas 32 bästa lag.

"Skitstolt över priset"

De höga topparna under säsongen har firats rejält. Nu kommer nästa höjdpunkt under årets sista dag. IFK Uddevalla futsal tilldelas Bohusläningens idrottspris för sin framgångar.

– Vad coolt! Det känns jätteskoj och ett betyg på att man är på rätt spår. 2018 var ett bra år och jag är skitstolt, säger en glad Mikael Alfredsson, IFK-tränare som slutade sitt uppdrag efter Main round på Cypern i oktober.

LÄS MER: 2017 vann Felix Beckeman Bohusläningens idrottspris

Alfredsson är en av dem som varit med på hela resan sedan futsalsektionen i IFK Uddevalla bildades 2013. De tog sig till den första upplagan av Svenska futsalligan och följde upp med fyra SM-finaler på de fyra följande säsongerna.

"Bland dem som ligger före"

Med två raka SM-guld och stor dominans i landslaget leder IFK Uddevalla utvecklingen av svensk futsal.

– Alla lag vill väl utvecklas men det är klart att vi är bland klubbarna som ligger lite före. Vi har ett delmål att vinna SM-guld igen och sedan gå vidare ytterligare ett steg i Champions league. Nu vet vi vad som krävs för att vara med och utmana på riktigt, säger Hector Maravilla som lade spelarkarriären åt sidan och tog plats som tränare under hösten.

Hans sista match som spelare var förlusten mot Mostar på Cypern. En match som det tog lång tid att komma över för Maravilla och hans lag.

– Vi älskar att vinna och hatar att förlora. Varenda en i laget vill framåt och ingen nöjer sig, vi är vinnarskallar och det är nyckeln till framgången.

Hur märks det?

– Ingen vill ju förlora såklart men i vissa lag så är det några svordomar och så åker man hem. För oss är det annorlunda och kan vara stor besvikelse i flera dagar. Vi hade två tunga förluster i två SM-finaler och speciellt den på hemmaplan (2016) lärde oss mycket. Det gäller att ta tillvara på förlusterna för att inte hamna där igen.

Mår bra i gemenskapen

Lagets kapten, Granit Berisha, hyllar kollektivet och sammanhållningen i IFK Uddevalla futsal.

– Vi vinner som ett lag, förlorar som ett lag och jag har lika stor del i det här som alla andra. Det finns alltid skratt, glädje och kärlek men inga grupperingar hos oss. Man mår bra i gemenskapen och omgivningen där alla verkligen vill uppåt.

Oavsett vem man pratar med i IFK så nämns alltid ordet "vinnarskallar". Granit Berisha är inget undantag.

– Vi är bäst i Sverige och det är där vi vill vara. Nu är det fokus på att vinna SM-guld och få spela i Champions league igen. Vi har Sveriges bredaste och vassaste trupp med tio landslagsspelare och ska leda svensk futsal framåt. Det är roligt men krävande.

"Starkt fäste i Uddevalla"

Bohusläningens idrottspris kommer officiellt att delas ut under Uddevalla idrottsgala i mars 2019. Under samma gala förra året vann IFK "Folkets pris" som röstades fram inför och under galakvällen.

– Det här är större. Futsalen är fortfarande en liten sport men har ett starkt fäste i Uddevalla sedan ett par år. När det kommer tuffare år kan man tänka tillbaka på sådana här tillfällen. Vi kommer inte alltid att vinna guld, säger Mikael Alfredsson som fortfarande följer laget på nära håll.

Vad var det som fungerade så bra under 2018?

– Vi vågade stå upp och tro på oss själva. Vi hade förväntningar att vinna guld från oss själva och det är en bragd att lösa det. Vi hade några små svackor men fullföljde hela året med att ta oss vidare från Champions league, säger Mikael Alfredsson.

"Folkets lag"

Petrit Zhubi är både nyckelspelare i IFK och landslagsspelare. Som Uddevallabo känner han stödet de får från en trogen hemmapublik.

– Många håller på Oddevold eller Ljungskile sedan tidigare men vi har blivit folkets lag. Det finns en stark gruppkemi och det är högt i tak. Vi är nästan som syskon och kan skämta mycket med varandra. Samtidigt finns det en konkurrens och det är nyckeln till att vi är så bra. Vi vill vinna hela tiden, säger Zhubi.

LÄS MER: