Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

5391b1024.jpg

Ställ bilen på väg till skolan

Var du stressad och skjutsade barnen till skolan i morse?Trösten är att du inte är ensam men samtidigt borde tänka om.Ur hälso- och trafiksynvinkel är promenad eller cykel ett bättre alternativ.

Hur tar sig barnen till skolan? Det var frågan som försäkringsbolaget If ställde till föräldrar till sammanlagt 1 100 barn. Nära två av tio får skjuts med bil medan 45 procent väljer att gå eller cykla. 34 procent åkte samtidigt kollektivt.

Men allt fler borde välja bort bilen, säger Katarina Bokström, nationell projektledare vid Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande (NTF).

- Det blir lätt en negativ spiral. Är det många barn som skjutsas till skolan tycker andra föräldrar att det är stökigt kring skolan med många bilar och då väljer man i sin tur att skjutsa sina egna barn, säger hon.

Katarina Bokström lyfter upp positiva effekter inte bara på miljön utan även för barns lärande då man fått röra på sig och är piggare vid skolbänken än efter att ha suttit i ett baksäte.

Men hur göra när det är kort om tid till att skoldagen ringer in?

- Vissa bor ju opraktiskt till och måste skjutsa men det behöver ju inte alltid vara nödvändigt att skjutsa hela vägen till skolporten. Parkera ett par meter därifrån och så får barnen gå sista biten, säger Katarina Bokström.
MEST LÄST