Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stadsfest med tema vatten

I morgon, torsdag, är det premiär för nya stadsfesten Uddevalla water week. Det blir tre dagar fyllda med aktiviteter och musik, på och vid vattnet.

I år utökas kappseglingen Pantaenius Bohusracet till ett större arrangemang.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Uddevalla water week är ett nytt event, där vi använder oss av de muskler som finns i Bohusracet och Nattsudd och slår oss ihop med dem, säger projektledare Magdalena Torgé.

Arrangemanget pågår tre dagar.

– På torsdag har vi Nattsudd. På fredag tycker jag att man inte får missa alla prova-på-aktiviteter, som kajak, rodd, segling och stand-up-paddling. På lördag kommer Edin racing med en jättestor F2-racingbåt. Han kommer från Stockholm och är på väg till tävling i Italien, och stannar till här.

Festivalområdet sträcker sig genom centrum och på och vid vattnet från gästhamnen, Badhusparken, Museiparken och ut till Riversideängen.

Bland de punkter som finns på det digra programmet är allsång i Museiparken, musik och barnaktiviteter i Badhusparken, parkouruppvisning på Riversideängen, tre band som uppträder i Museiparken och uppvisning av Sjöräddningssällskapet.

– Uddevallaborna får en möjlighet att se hur mycket kul man kan ha på och nära vattnet, eftersom vi bor i en stad som bjuder på det. Man kan knyta ihop olika föreningar och entusiaster och ha kul tillsammans, säger Göran Bäckström, ordförande för arrangerande SS Viken-Ägir.

– Det är också en fin möjlighet för Uddevalla stad att visa upp sig. Bohusracet växer och det kommer fler och fler från olika länder.

I årets tävling deltar cirka 190 båtar. En nyhet för i år är att man har infört ett spurtpris som avgörs när båtarna rundar Ljungsholmen vid Lyckorna i Ljungskile.

– Då seglar de bara ett hundratal meter från land och det är en bra plats att sitta och se båtarna, säger Göran Bäckström.

På torsdag samlas båtarna som ska tävla i Pantaenius Bohusracet. Dessutom bland annat allsång i Museiparken, Nattsudd i centrum och Svensktoppen nästa.

Fredag blir det kappsegling, med flera starttider. Dessutom prova-på-aktiviteter, uppvisningar, barnaktiviteter och musik.

Lördag fortsätter aktiviteterna från fredagen. Dessutom besök av en F2-racingbåt och uppvisning av Sjöräddningssällskapet.

Alla aktiviteter äger rum i centrum samt vid och på vattnet nära centrum.

MEST LÄST