Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Årets Antigonepris delades på måndagen ut till den indiska människorättsaktivisten Suman.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Suman från Indien är som Antigone

Årets Antigonepris delades på måndagen ut till den indiska människorättsaktivisten Suman. Hon var själv på plats och tog emot priset på Ljungskile folkhögskola.

Priset delas ut för visat civilkurage.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Skolans jury motiverar sitt val bland annat så här:

"Suman har under många år arbetat med att frita och rehabilitera barnslavar i Indien. Det är ett riskfyllt arbete som utmanar mäktiga krafter i Indien, inte minst för att hon är kvinna. Genom hennes arbete har tiotusentals barn återfått sin frihet och getts en framtid".

Man hedrade också prisets intitiativtagare, Jaap Knevel, som hastigt avled i februari.

– Det blev en väldigt fin ceremoni med fokus på både Suman och Jaap, som var med i juryn och utsåg Suman till årets pristagare, säger Stefan Johansson, lärare på skolan.

Suman är välkänd på Ljungskile folkhögskola. Många elever har besökt henne under skolans studieresor i Indien och hon har besökt skolan.

Priset består av ett konstverk som eleverna har gjort samt 2 457 kronor - en krona för varje år sedan Sofokles drama Antigone, som gett namn åt priset, ägde rum.

Antigone visade stort civilkurage när hon trotsade härskarens förbud och begravde sin döde bror. Som straff dömdes hon till döden.