Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

LJ lions1.jpg
Anna Karlsson från Lysestrand berättar om den svenska allemansrätten innan ungdomarna får pröva på att tälja, leka lekar och laga mat i skogen.

Svenskt friluftsliv på menyn

Stormköken står klara att steka upp pyttipanna och nyplockade kantareller när ungdomar från 21 länder ska lära sig svenskt friluftsliv under ett läger genom Lions.

28 ungdomar från 21 länder deltar i lägret som pågår på Lysestrand utanför Lysekil i två veckor.

Vill främja fred

Innan dess har många av dem dessutom bott hemma hos värdfamiljer i en vecka, medan andra bodde tillsammans i Pingstkyrkan i Lysekil, berättar lägerledare Per Blomstrand.

– Målet med lägret är delvis att förmedla det svenska friluftslivet och temat hållbar utveckling, säger Per Blomstrand.

– Lions filosofi är ju också att känner du andra nationer och länder så främjar det fred.

Nya färdigheter

Gruppen spenderade måndagen på en lägerplats på vandringsavstånd från lägergården.

Här får de lära sig om den svenska allemansrätten, pröva på att tälja, olika lekar, samt att tillaga mat i stormköken.

De nya matlagningsfärdigheterna ska sedan användas vid andra utflykter när de ska pröva på klättring och kajak, samt paddla ut i skärgården för att tillbringa en natt under bar himmel.

– Vi försökte få dem att smaka på lingon vi hittade här i skogen, men de var lite skeptiska, berättar Anna Karlsson från lägergården Lysestrand.

– Men när vi frågade om de ätit köttbullar på Ikea så hade nästan alla det och då visste de vad det röda var, skrattar hon.

Internationell buffé

Det ursvenska konceptet fika har besökarna också redan fått lära sig, till mångas förtjusning då ordet har en tabubelagd betydelse på italienska.

På söndag är det de besökande ungdomarnas tur att visa upp sin matkultur genom att laga en rätt till en gemensam internationell buffé.

På programmet för den kommande veckan står också besök till Backa hällristningar, Stångehuvud, klättring, en tur till Dalsland och Kynnefjäll.

LJ lions4.jpg
LJ lions5.jpg

Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Kroatien, Ungern, Israel, Italien, Japan, Litauen, Moldavien, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Turkiet, USA, Sverige, Storbrittanien och Irland.

MEST LÄST