Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tillsammans. Vågorna, som i rörelse och våga består av (från vänster) Lina Schnaufer, Julia Niklasson, Anna Fagerström och Janni Olsson. Gemensamma utställningen pågår till den 26 juni.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tankar om uppväxtstaden

Missar ni det här får ni skylla er själva. Och det vill ni inte, så det är bara att pallra sig iväg till stadsbiblioteket.

De är unga, begåvade och kvinnor. Vågorna. En ny grupp, där var och en bidrar med sin kreativitet inom olika inriktningar. Men en sak har de gemensamt, uppväxtstaden Uddevalla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är fem år sedan vi tog studenten på Sinclair, och vi har gått olika vägar sedan dess, men nu tänkte vi att det var dags att göra någonting tillsammans. Något med anknytning till Uddevalla, säger Janni Olsson. 

Hon som läst till trädgårdsingenjör, har valt att fokusera på stadens gröna ytor. Genom samtal med andra under våren har hon plockat upp citat som, I Dubai finns det stora segel som skydd mot solen, det skulle jag vilja ha i Museiparken. Sedan har hon översatt citaten i skisser.

– Det handlar mycket om demokrati, vem bestämmer över våra gröna ytor, visst är det väl användarna? Någon föreslog mer aktiviteter på Svenskholmen. Uddevalla har så många sidor som vi vill lyfta fram och förmedla, säger hon.

Nu kanske man inte vill lyfta fram det som många säger är stadens fulaste hus, Gallionen. Men här har Julia Niklasson tänkt till. Hon bjöd in elever till projektet Sätt färg på Gallionen. Och de har gått loss. Förslagen kommer att visas när det är Julias tur att ha separat utställning. Då blir det även workshops med tonåringar. Vad kan man fylla ödetomterna med tills det är dags att börja bygga? De kommer alla att ha en egen utställning under en sommarvecka.

– Den här första fungerar som en teaser, det kan verka lite spretigt kanske, så det är bra att dela upp det. Men allt handlar om att vi kommenterar vår samtid, här har vi vuxit upp. Även om vi har olika perspektiv så är har vi samma bas, säger Anna Fagerström.

Anna är en samlare av stora mått, ostronskal, mynt, kastanjer… Hon är som skata, säger hon.

– Vad ska du med allt till fick jag höra. Så jag skapade något nytt av sakerna. 

Och som hon har gjort det. Ett bord fyllt av ostronskal och små pingviner. En hund bestående av kastanjer, som bara ropar kom och klappa mig. Djur ett av hennes teman.

Så har vi då Lina Schnaufer. Sveriges nästa Liv Strömquist?  Fantastiskt pricksäkra tavlor.

– Jag har alltid tecknat och målat. Jag jobbar mycket med citat som jag kommenterar, gärna med humor. Just de här tavlorna bygger på vissa raggningskulturer.

Som den här: Men kom igen då, jag lovar att du får ciabatta till frukost om följer med mig hem.

Själv skulle jag låta allt på utställningen följa med mig hem. 

Gå och se!