Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

cykel
Nöjda. Carina Åsberg, Sara Mattsson och Marie de Soysa var trötta men glada strax efter målgången i Vätternrundan i Motala.

Tog sig i mål – efter 30 mil

Närmare 19 000 cyklister lyckades ta sig de 30 milen runt Vättern i helgen. Sara Mattsson, Carina Åsberg och Marie De Soysa var mycket nöjda efter sin debut i Vätternrundan.

– Det här känns grymt, riktigt bra. Det har varit jättejobbigt och jätteroligt. Jag har ont i hela kroppen, men det var så värt det, säger Marie De Soysa direkt efter loppet.

Inför Vätternrundan pratade Bohusläningen med Sara Mattsson från Bovallstrand som tillsammans med sina arbetskollegor Carina och Marie ställde upp på startlinjen. Kompisen Eva Johnsson som också skulle anta utmaningen blev sjuk och fick dessvärre ställa in.

Den första startgruppen gav sig iväg halv åtta på fredagskvällen och strax innan klockan tre under lördagsnatten startade gänget från Bohuslän sin resa runt Vättern. Det var gynnsamt väder under loppet och de tre tjejerna hittade snabbt åksällskap, vilket gjorde de 30 milen lite lättare.

– Vi hängde på ett finskt veterangäng som var i 70-årsåldern och hade cyklat 34 gånger tidigare. De hade ett väldigt jämnt och fint tempo och de tog hand om oss hela vägen, säger Sara Mattsson.

– Det var ett riktigt bra drag av oss tror jag, säger Marie De Soysa, eftersom det var första gången för oss så visste vi inte hur man skulle disponera loppet på ett bra sätt. De finska gubbarna var grymma och oerhört stabila, man kunde ställa klockan efter dem. Efter första och andra depån började de känna igen oss, så de väntade in oss. Så nu har vi fått ett gäng nya, finska kompisar.

Strax efter halv fyra på lördagsmorgonen tog sig den första cyklisten i mål och därefter fylldes målgången alltmer av cyklister.

Målsättningen för Sara, Carina och Marie var inför loppet att ta sig runt och korsa mållinjen utan att bryta, det lyckades arbetskollegorna med. De lyckades också med det lilla delmålet att klara loppet under 15 timmar. Klockan halv sex på lördagskvällen rullade de över mållinjen i Motala med en tid på 14 timmar och 29 minuter. Att få stabilt och erfaret sällskap hela vägen gjorde tjejernas resa betydligt lättare.

– Det blev så mycket lättare att ligga i klungan än att köra själva, säger Sara Mattsson, men efter 29 mil tänkte vi att vi skulle betala tillbaka lite. Vi gick upp i tät för att dra klungan men jag vet inte hur uppskattat det var riktigt, efter några minuter tog de andra över taktpinnen igen. Vi var nog inte så bra, haha.

Nu är det är ingen tvekan om saken, tjejgänget från Bohuslän kommer tillbaka nästa år.

– Absolut, det här ska vi göra om! Vi har lovat Eva att vi ska köra allihop nästa år. Vi måste bara få tag på de finska gubbarna också, säger Marie De Soysa.

MEST LÄST