Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

turistmoms1.jpg
Joakim Hermansson på Upplevelsebolaget i Uddevalla tycker att dagens system, med olika hög moms på olika typer av turism, är ologisk. – Varför man ska betala en högre moms när man följer med oss ut i kajak jämfört med om man besöker en djurpark, undrar han.

Turism i naturen missgynnas

Naturturismen bromsas av orättvis moms. Det menar Joakim Hermansson på Upplevelsebolaget i Uddevalla. – Varför ska de som följer med på våra guidade kajakturer betala fyra gånger så hög moms som de som besöker en djurpark? undrar han.

Frågan om moms på turism har varit på tapeten tidigare. Inför valet 2010 krävde Svensk Ekoturismförening att politikerna skulle förändra reglerna och skapa en enhetlig, rättvis, moms på turism. Inget hände, och nu är frågan het igen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Joakim Hermansson driver sedan 1994 Upplevelsebolaget i Uddevalla och erbjuder bland annat guidade turer på cykel, i kajak eller längs vandrings- och klättringsleder i Bohuslän.

– Dagens momssystem är orättvist och svårt att förstå sig på. Det obegripligt varför man ska betala en högre moms när man följer med oss ut i kajak för att titta på sälar jämfört med om man åker till en djurpark och tittar på apor, säger han.

Men det är inte bara orättvisan som får Hermansson att reagera. Han menar även att hela samhället har mycket att vinna på en förändring.

– Vi naturturismföretagare har, under de senaste 20 åren, skapat nya jobb i svensk glesbygd. Med sänkt moms skulle vi kunna utvidga vår verksamhet och anställa ännu fler, säger Hermansson, som tycker att riksdag och regering säger en sak men gör en annan.

– Det känns väldigt motstridigt när man, å ena sidan, säger att den svenska naturen ska bli tillgänglig för fler. Och samtidigt straffar oss, som arrangerar miljövänliga och hållbara naturguidningar, med den högsta momsen på 25 procent.

Kerstin Alvesson är rättslig expert på Skatteverket med moms, mervärdesskatt, som specialområde. Hon berättar att det i Sverige finns tre momsnivåer. Det är 25, 12 eller 6 procent.

– Det normala är att man betalar 25 procent i moms. Men så finns det områden som politikerna valt att man ska betala en lägre moms. Exempelvis infördes lägre moms på kulturområdet år 1997. Den innebär bland annat att ett teaterbesök endast har en moms på 6 procent, säger hon.

Varför har då inträde till en djurpark lägre moms än en guidad tur i kajak?

– För att reglerna ser ut så. Om naturturism ska få sänkt moms måste riksdagen ta ett sånt beslut. Och jag kan tänka mig att naturturism inte diskuterades vid tidigare lagändring för att det här med naturturism är ett relativt nytt fenomen. Om systemet bör förändras är det ett politiskt beslut.

turistmoms3.jpg
turistmoms2.jpg

I Bohuslän finns det 34 företag som är anslutna till Eko turismföreningen och därmed omfattas av den 25 procentiga momsen.

Ungefär tre fjärdedelar av hushållens konsumtion har en moms på 25 procent.

Resterande varor som livsmedel och resor har en moms på 12 eller 6 procent.

MEST LÄST