Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Två barn fast på berg i Lysekil

Det kunde ha slutat med en katastrof. Men de båda barnen i 10-års åldern agerade klokt. – De satte sig ner när de insåg att de omgavs av stup och becksvart mörker, säger Jörgen Sernemo, räddningstjänsten.

Barnen begav sig upp på berget i trakten kring Träleberg i Lysekil redan under fredagseftermiddagen. Då var det fortfarande ljust men mörkret kom snabbt och överraskade de båda. De insåg ganska snabbt att de satt i en riktig knipa. Tillslut vågade de knappt röra sig på klippsatsen, de var omgivna av stup och branter.
– De hade som tur var mobiltelefoner och ringde och larmade om situationen, säger räddningstjänstens styrkeledare Jörgen Sernemo. Vi samlade i hop oss och gav oss iväg.
Men problemen var inte slut. Terrängen visade sig vara svårare än räddningstjänsten trott.
– Vi var sex man plus ambulans. Ändå tog det oss säkert 35-40 minuter att bara ta oss upp till platsen. Sen var det även svårt att hitta dem.
Med rop försökte räddningstjänsten lokalisera flickorna men hade svårt att höra då det visade sig att barnen hade hamnat bakom berget.
– När vi väl hittade dem satt de ihopkrupna på en liten klippavsats. Det var så brant att vi flera gånger fick försäkra oss om att de verkligen inte rörde sig ur fläcken.
Räddningstjänsten hade så svårt att nå fram till dem att de till sist tog hjälp av en båt från andra hållet.
– Därifrån fick vi lyfta ner dem, säger Jörgen Sernemo. Det var två genomfrusna barn vi fick fatt i. Man vågar knappt tänka på att de skulle kunna ha fastnat i kylan och mörkret hela natten. Ibland är det bra med mobiltelefoner.
Efter den dramatiska räddningsinsatsen fick barnen återförenas med sina familjer och värma sig i stugvärmen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se