Arkivbild:Bildbyrån
Arkivbild:Bildbyrån

SVT kan stoppas från vinter-OS

Discovery har rättigheterna till att sända vinter-OS i Pyeongchang i sina kanaler, nu riskerar SVT och TV4 att helt stoppas från att kunna göra intervjuer på OS-området. – Det finns inget avtal med vare sig SVT eller TV4, säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic.

ANNONS
|

OS har länge varit starkt förknippat med SVT. Men sedan 2012 har det varit kommersiella kanaler som haft rättigheterna till spelen. Sedan dess har det varit Viasat som visat spelen i sina kanaler, men inför vinter-OS i Sydkorea ochPyeongchang är det Discovery som tagit över rättigheterna.

Sedan man blev av med rättigheterna har SVT fått förhandla med bolagen om rättigheter att få bevaka spelen och med drygt fyra månader kvar riskerar kanalens tittare att missa en stor del av OS. Detta då SVT, samt TV4, kan stoppas från att göra intervjuer inne på området.

– Det finns inget avtal med vare sig SVT eller TV4, men vi har bra pågående samtal med båda. Vi har en ömsesidig ambition om att lösa det här, säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic, till Expressen.

ANNONS

"Vi har en bra dialog"

Emir Osmanbegovic förstår vikten av att de bägge kanalerna ska kunna bevaka vinter-OS i Sydkorea.

– Det är framför allt viktigt för SVT och TV4 att kunna bedriva en bra nyhetsverksamhet. Det gäller väl speciellt public service, som ska nyhetsbevaka stora händelser och har en ambition att göra det. Vi vill absolut inte stänga ute någon. Vi har en bra dialog med båda parterna.

SVT själva vill dock inte kommentera ärendet.

"Vi kommenterar inte den här typen av rättighets- och förhandlingsfrågor. Kan tillägga att SVT de två senaste olympiska spelen på ett tillfredställande sätt nyhetsbevakat utan ett särskilt rättighetsavtal", skriverSVT:s rättighetschef Jan Olsson i ett mejl enligtExpressen.

De olympiska spelen invigs den 9 februari.

ANNONS