Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Uddevalla får årets markägardiplom

Uddevalla kommun och Bohusläns museum tilldelas årets markägardiplom. Detta för varsam skötsel av naturreservat, där man tar hänsyn till insektsfaunan och kulturmiljöer.

Diplomet delas ut av Sveriges Entomologiska, som är en riksomfattande förening i Sverige, för personer som är intresserade av insekter. De delar årligen ut ett markägardiplom till markägare som genom omsorgsfull skötsel skapat förutsättningar för ett rikt insektsliv för enstaka arter eller gynnat biologisk mångfald av insekter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Motiveringen till kommunen och Bohusläns museum lyder: "Årets markägardiplom tilldelas Uddevalla kommun och dess samarbetspartner Bohusläns museum. Uddevalla kommun har många naturreservat och är dessutom en av de kommuner i landet som sköter en hög andel av reservaten själva (12 av 23 reservat). Flera av områdena är mycket värdefulla insektmiljöer och samarbetet med Bohusläns museum innebär ett starkt fokus på traditionella kulturmiljöer. Detta arbete i sig gynnar många av våra hotade insekter eftersom de är bättre anpassade till öppna och halvöppna miljöer, jämfört med dagens mer slutna skogar"

Några exempel som tas upp i sammanhanget är skalgrusbankarna runt Kuröd-Bräcke-Samneröd finns bland annat torrängsarter som fjärilar, gaddsteklar, blomflugor och skalbaggar. Ett annat område av mycket stort entomologiskt intresse är ädellövsmiljöerna runt Gustavsberg och Emaus-Korpberget, där bland annat den svarta guldbaggen har ett av mycket få tillhåll i Västsverige. Ett tredje exempel är Kärlingesund där man håller på med stora röjningsinsatser som kommer gynna populationen av blåvingad gräshoppa, som finns där. "

MEST LÄST