Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Uddevalla följer i Sevillas spår

  I Sevilla fattar medborgarna beslut om badhus, parker och andra satsningar. Uddevalla följer nu i deras fotspår. Elever på två skolor ska få bestämma över trivselåtgärder på en halv miljon kronor.

  Förslaget om en medborgarbudget tas upp på kommunstyrelsens bord i nästa vecka, och ingår projektet Mötesplats Medborgare. Syftet är att öka Uddevallabornas inflytande, som ligger lågt i mätningarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Flera länder i Europa har under lång tid arbetat med medborgarbudget, som Italien, Portugal, Tyskland och Spanien. I maj reste därför styrgruppen för Mötesplats Medborgare till Sevilla. Birgit Olofsson (M), Louise Persson (S) och utvecklingschefen Lena Tegenfeldt ingick i delegationen.

  – I Sevilla avsätter de 15 miljoner euro till medborgarbudgeten till stadens 23 olika distrikt. Under hösten lägger invånarna förslag, och under en vecka i maj röstar de fram en prioriteringsordning, säger Lena Tegenfeldt.

  Förutom att medverka vid mötet där invånarna tog prioriteringsordningen för investeringarna besökte även svenskarna flera av de åtgärder som invånarna beslutat om. Tre badhus hade byggts i olika distrikt och flera mil cykelväg hade kommit till efter medborgarnas önskan.

  – De hade också restaurerat en stor park på 90 hektar mitt i centrala Sevilla, där det bland annat fanns kolonilotter, fortsätter Lena Tegenfeldt.

  Uddevalla är en av tre svenska kommuner som arbetar med medborgarbudget. Sveriges Kommuner och Landsting stod därför bakom arrangemanget i Sevilla. Resan bekostades av kommunen.

  Redan under förra året avsattes en medborgarbudget till projekt Uddavalet, där ungdomar mellan 13-18 år fick påverka genom att ge förslag på aktiviteter för unga, och sedan rösta fram det vinnandet förslaget.