Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Scenen som spelades in i går är viktig och sätter anslaget på hela filmen, berättar Ronnie Brolin, som här sittandes på huk, instruerar skådespelarna. Huvudrollen Leon spelas av Rikard Björk, längst till höger.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Uddevalla spelplats för ungdomsfilm

Flera viktiga scener i kommande ungdomsfilmen Den onda ringen har i helgen spelats in i en lägenhet i Uddevalla. – Den innehåller viktiga frågor som via filmens värld kan nå ut till ungdomar, säger Maria Brolin, produktionsassistent.

Det är full fart i lägenheten på Linnégatan där 16 scener ur filmen Den onda ringen spelats in de senaste dagarna. Att produktionen hamnade i Uddevalla berodde på att lägenhetsinnehavaren fått nys om filminspelningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Lägenheten passade extra bra för att den i stort sett var tom och vi kunde inreda den själva, säger Ronnie Brolin.

Premiär i höst

I november är det premiär och tanken är att filmen ska visas på landets skolor nästa vår. Idén kom på initiativ av Falkenbergs kommun som kontaktade Ronnie Brolin och filmbolaget iFocus.

– Vi intervjuade 1 100 Falkenbergsungdomar om vad de ville att den skulle handla om. Sedan jobbade vi fram manuset genom att förpacka in dramaturgiska delar i svaren vi fick från intervjuerna, säger han.

Handlingen utspelar sig i Falkenberg men ska gå att appliceras på vilken svensk småstad som helst, berättar Ronnie Brolin, som är producent och regissör av filmen.

Mildare än originalstoryn

Manuset har han skrivit tillsammans med Maria Brolin och Jenny Larsson. Det var aldrig några problem att transformera ungdomarnas berättelser till ett manus, menar Ronnie Brolin.

– Vi har egentligen mildrat många av originalberättelserna. De handlar om mycket av sådant som vi blundar för, våldsamma saker som bara händer på film, men som faktiskt sker i mångas omgivning, säger han.

Vid inspelningarna är Jenny Larsson även attributör och rekvisitör. Hon har bland annat ansvar för att saker som syns i bild ligger på samma plats i alla tagningar.

– Det är viktigt för kontinuiteten, annars sitter folk och stör sig. Just saker som är färgglada är det viktigt att de ligger rätt eftersom de syns extra mycket. Sådana fel finns även i stora filmer som Sagan om ringen, att någon håller en yxa i fel hand exempelvis, säger hon.

Ond cirkel

Handlingen kretsar kring Leon, vars val i tonårens tidiga år leder till grövre saker och kriminalitet. Namnet Den onda ringen syftar till att dåligt umgänge blir som en ond cirkel och kan vara väldigt svårt att ta sig ur.

– Han blir fast i saker som han inte kan säga nej till och det får sedan konsekvenser för hans närstående, som familj och vänner, säger Ronnie Brolin.