Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ungdomsarbetslösheten är ett fiasko

Just nu går 140 200 ungdomar mellan 15 och 24 år arbetslösa, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Det motsvarar 24 procent. Runt 35 000 unga har varit arbetslösa i mer än ett halvår och riskerar att hamna i permanent utanförskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Allt fler ungdomar förtidspensioneras för att dölja den höga ungdomsarbetslösheten. Detta är ett formidabelt politiskt fiasko av den borgerliga regeringen. Nu får vi, liksom Grekland, extra stöd av EU för att motverka den höga arbetslösheten bland ungdomar.

Sedan 2006 har alliansregeringen sänkt arbetsgivaravgiften för alla under 26 år. Alltså även för dem som redan har jobb. Här vräks det miljarder över ungdomar som redan har jobb. Detta är än i dag den i särklass viktigaste och dyraste insatsen regeringen gjort för att få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Nu visar en forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, vid Stockholms Universitet, att reformen är extremt dyr och ineffektiv. Antalet nya jobb som skapats är begränsat, högt räknat mellan 6 000 och 10 000, säger forskarna. I statsbudgeten för 2013 kostar reformen 17 miljarder kronor i uteblivna arbetsgivaravgifter. Lika mycket kostar det varje år.

Utslaget per jobb blir kostnaden skyhög. Varje nytt arbetstillfälle kostar skattebetalarna 1,0–1,6 miljoner kronor. ”Det är väldigt mycket pengar”, konstaterar Johan Egebark, en av forskarna bakom rapporten.

Vi Socialdemokrater vill att skattereduktionen ska rivas upp och göras om. Pengarna som staten då sparar vill vi satsa på riktade insatser mot de unga som faktiskt är arbetslösa, inte minst de långtidsarbetslösa. För dem kan vi tänka oss att avskaffa arbetsgivaravgiften helt.

Nu är det nytt år och min tro är att 2014 ska bli ett år då vi kan ge alla ungdomar en hopp om en bättre framtid.

Jan-Olof Larsson (S)

Riksdagsledamot Bohuslän