Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

arkeologer_is-hallristnin_2.jpg
De närmaste fyra veckorna ska de två arkeologerna Tommy Andersson och Andreas Toreld leta efter nya hällristningar på Orust. här visar de upp sitt senaste fynd, nämligen de första avbildade Orustborna.

Unik hällristning påträffad på Orust

Nu har den första hällristningen på en människa påträffats på Orust. Fyndplatsen ligger i Övre Hoga nära Vräland-krysset. Arkeologerna Andreas Toreld och Tommy Andersson står bakom upptäckten.

– Fyndet tyder på att denna del av Orust har haft stor betydelse under bronsåldern för cirka 3 000 år sedan, säger Tommy Andersson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Förra året satsade Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar pengar för att kartlägga hällristningarna på Orust.

Fram tills förra året hade det bara gjorts några mindre fynd av i första hand skålgropar och skepp. Tommy Anderson och Andreas Toreld undersökte först ett område nära Svanesund där det tidigare påträffats hällristningar.

Fullt synlig

Sedan upptäckte de ett antal skålgropar och ett par vikingaskepp nära runstenen vid Hoga som låg fullt synliga. Denna plats är ett populärt besöksmål för blivande arkeologer men upptäcktes inte förrän förra året.

– De fynd som gjorts hittills på Orust när det häller hällristningar består i huvudsak av skepp och skålgropar, säger Andreas Toreld.

Avbildade människor

Den senaste upptäckten skiljer sig åt jämfört med tidigare fynd. Andersson och Toreld har nu hittat hällristningar på de första avbildade människorna på Orust. På en liten berghäll vid övre Hoga finns det två hällristningar föreställande människor. Platsen ligger bara en liten bit från runstenen i Hoga där det också påträffats domarringar och gravfält.

– Vi har hela tiden letat efter hällristningar på människor, säger Andreas Toreld. Nu har vi lyckats med detta.

De två arkeologerna ska nu fortsätta sina undersökningar. Framför allt ska de leta efter hällristningar i Tegneby.

– När vi gjort detta är undersökningen av Orust klar, säger Andreas Toreld.

arkeologer_is-hallristnin_3.jpg
MEST LÄST