Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

UP och SD kuppade i fullmäktige

Kuppen i fullmäktige lyckades. Utan förvarning gick Uddevallapartiet och Sverigedemokraterna in i ett valtekniskt samarbete. Båda kammade hem maktpositioner.

Uddevallapartiet gjorde en kraftig tillbakagång i höstens val och backade från sex till två mandat. Sverigedemokraterna gick framåt och slutade på tre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När kommunfullmäktige i går kväll skulle klubba igenom nästa mandatperiods ledamöter meddelade plötsligt Hans Jonasson (UP) att partiet ingått i ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Beskedet fick många i salen att baxna.

– Jag vet att det finns en del varmt troende människor som röstat på UP och de är troligtvis besvikna över att UP gör upp med ett parti vars människosyn inte rimmar med traditionell kristen människosyn, säger Magnus Jacobsson (KD).

– I och med detta ger UP ett tyst samtycke till SD:s politik, säger Stefan Skoglund (S). UP vill ha mer makt och inflytande, det förstår man, men samtidigt trodde jag inte detta i och med att SD har den ideologi som de har.

– Det här handlar inte om att vi ska samarbeta om politiken. Det här är ett valtekniskt samarbete som innebär att de som röstat på SD och UP får valuta för sina röster, försvarade sig Hans Jonasson (UP).

De fem mandaten som SD och UP har att förvalta tillsammans, gör att SD kniper en ordinarie plats i kommunstyrelsen, UP får en plats i socialnämnden och i en i skolnämnden.

– De andra partierna känner inte oss och vi har inte någon annan människosyn. Vi ska jobba för Uddevallas befolkning och vi står inte för någon rasism, kommenterar Reine Johansson (SD) kritiken.

Egentligen skulle inte partierna ha samarbetat, enligt Hans Jonasson, då han och fullmäktigekamraten Linda Tamm (UP) inte var överens om saken. Men i går var hon sjuk och ersatt av Hans Ogfeldt (UP) som däremot, precis som Jonasson, var för om att flörta med SD.

– Det här är ett verk av Jonasson och Ogfeldt, inte utav Uddevallapartiet, förklarar Jonasson.

– Den här pestsmittan som gjorts av SD gillar jag inte. De är ju faktiskt så att de har röstats fram. Sedan tycker jag att de har dåliga politiska förslag. Jag är för fri invandring även om jag tycker att vi misslyckats med integrationen, säger Jonasson

Han påpekade vidare att ett av de starkaste skälen till samarbetet med SD var för att de inte vill riskera en vänstervridning i politiken, sedan Miljöpartiet tagit plats i den borgerliga majoriteten i Uddevalla.

– MP sitter i en gyllene sits, så fort de inte kommer överens med alliansen kan de hota göra upp med S då de har majoritet i alla nämnder med S. Genom denna uppgörelse har MP precis förlorat sin vågmästarställning.