Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ronnie Benjaminsson, är ordförande i den nya vänsterpartiföreningen i Tanum.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vänsterpartiförening har startats i Tanum

En lokal vänsterpartiförening har bildats i Tanums kommun. Därmed har det tagits ytterligare ett steg i riktning bort från samarbetet i Miljö- och vänsterlistan i Tanum (MVT) så som det ser ut i dag.

Vänsterpartiets nybildade lokalförening är inriktade på att satsa på en egen valsedel i nästa kommunval i Tanum. Det säger Grebbestadsbon Ronnie Benjaminsson, som är ordförande i den nya föreningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den bildades i lördags, på ett möte i Grebbestad med elva personer.

– Fler medlemmar är på väg in i föreningen. Vi har tunga namn med oss, personer med lång erfarenhet i sina yrken, bland annat yrkesfiske, och från politik, facklig verksamhet och föreningsliv, säger Benjaminsson.

I styrelsen för föreningen ingår bland andra Louise Thunström, en av fem MVT-ledamöter i kommunfullmäktige under den pågående mandatperioden.

Ronnie Benjamningsson har hittills inte varit aktiv i Tanumspolitiken men har ett förflutet som engagerad i Vänsterpartiet kommunisterna i Kalmar.

Benjaminsson har inte röstat på MVT i Tanumsvalet.

– Jag har inte känt mig hemma i det samarbetet, säger han.

Den nybildade V-föreningen ska nu ta fram en politisk plattform.

– Det ska ske så snart som möjligt, säger Benjaminsson.

Arbete som kan stärka åretruntboende i kommunen och motverka utflyttning av ungdomar är sådant som han nämner som angeläget. Politiken ska formas i en process som involverar alla medlemmarna.

En vänsterpartiförening har funnits tidigare i Tanums kommun men innan lördagens nystart var kommunen den enda i partidistriktet som saknade V-förening.

Partiledaren Jonas Sjöstedt besökte i maj Tanumshede för att ge skjuts åt intresset för en föreningsstart.

MVT består av såväl miljöpartister som vänsterpartister och partilösa, bland annat syndikalister. Samarbetet inleddes inför valet 2002 men tankar har funnits sedan länge på att återgå till valsedlar kopplade till riksdagspartier. Ett tungt argument för detta är att många röster tappas när de i kommunvalet, av till exempel okunskap eller brist på valsedlar, läggs på Miljö- respektive Vänsterpartiet och inte på MVT.

Miljöpartisterna i MVT har ännu inte bestämt hur de gör inför valet 2014. Oro finns för att renodlade partilistor leder till att både aktiva och sympatisörer, som inte är knutna till vare sig MP eller V, faller bort.