Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Taktikspel. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten vill ”se över” partiers möjligheter att driva lotterier. Det är riktat mot Socialdemokraternas framgångsrika a-lotterierna.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vad är det för fel på lotter?

Moderaterna ändrar sig om lag om partifinansiering. enligt partisekreteraren Sofia Arkelsten har de ”lyssnat in den kritik som funnits kring hur partier finansierar sin verksamhet”

Men det finns också en hel del partitaktik med i bilden. Nu framstår den med störst motvilja mot öppenhet som den som vill förändra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Hokus.Pokus. Filliokus.

Förra veckan backade Socialdemokraterna, och nu nyper moderaterna till. I sak för det förstås bra, men det ger en viss eftersmak av politiskt taktiserande. ”Herrejävlar vad sossarna i konstitutionsutskottet fick kalsongerna bortryckta”, skriver den välkände socialdemokratiska bloggaren Magnus Lundqvist i en kommentar. Så är det nog.

Moderaterna puttar tillbaka bollen i socialdemokraternas knä, och vill att frågor som lotterier, arbetsinsatser och L0-fackens ekonomiska relationer med partiet också ska in i degen.

Det kommer att ta tid att få fram en lag. Förändringar av grundlagen kan behövas, och då måste det till två riksdagsbeslut och ett mellanliggande val. Det finns flera intressekonflikter att hantera.

Sex av riksdagens partier är med. Sverigedemokraterna är emot. Deras partisekreterare Björn Söder utlovar att de ska hitta på sätt att komma runt en sådan lagstiftning. Det är också ett sätt av en lagstiftare att se på lagen. Till det finns anledning att återkomma.

En lag ska sätta ramarna. Det handlar om redovisning. Partiernas egen etiska och moraliska kompass är minst lika viktig. Det här med öppenhet är väldigt avgörande

Andra partinära organ som sidoorganisationer, bolag, stiftelser och bör finnas med i det som lagen ska reglera. Även den lokala och regionala nivån måste tas in.

Personvalet gör det också nödvändigt att titta på hur kandidaternas finansiering ska redovisas. Det finns mycket att prata om.

Moderaternas vill också ”se över” partiers möjligheter att driva lotterier. Vad hon menar de just de orden är oklart, men det är nog ingen djärv gissning att det handlar om att bygga hinder, kanske helt stoppa.

Det är korkat och obegripligt. A-lotterierna, är ett av cirka 50-tal rikslotterier. Arkelstens påstående att partier är har fördelar i en ”i övrigt reglerad marknad” stämmer inte.

Har hon möjligen hört talas om Bingolotto? Folkspel? IOGT-NTO:s lotteriverksamhet i Miljonlotteriet ? Cancerfonden? Postkodslotteriet? För att nämna några.

A-lotteriet är framgångsrika, och ger inkomster till Socialdemokraterna och dess ungdomsförbund.

Det är utmärkt, och även i högsta grad önskvärt, att partierna inte bara lever på bidrag från staten och kommunerna, utan har fler ben att stå på. Det gör dem starkare. Och lite friare.

Det finns inte många verksamheter i vårt land som är så bidragsberoende som politiken. Partierna behöver inte ens ha medlemmar, de får sina pengar i alla fall. Moderaterna vill uppenbarligen befästa denna ordning.

Här osar det unken vilja att komma åt socialdemokraterna, snarare än någon egen uttänkt hållning.

M går vilse och har ingen kompass alls.