Nästan omedelbart börjar man nu arbetet med att bygga om museets utställning inför utställningsåret 2011. Den här gången med obrukbara vapen.                                                     Foto: Andreas Olsson
Nästan omedelbart börjar man nu arbetet med att bygga om museets utställning inför utställningsåret 2011. Den här gången med obrukbara vapen. Foto: Andreas Olsson

Vapnen tillbaka på försvarsmuseet

Efter drygt ett år återlämnades en mängd vapen i tisdags till Bohusläns försvarsmuseum. – Nu kan vi börja bygga 2011 års utställning med en gång. Helst skulle vi varit utan sådan byråkrati som det varit fråga om här, säger museichef Mikael Hultengren.

ANNONS
|

Sommaren 2009 hämtades elva kulsprutor, ett granatgevär, signalpistoler och vanliga gevär från Bohusläns försvarsmuseum, för att de skulle pluggas och göras säkra för allmänheten. Totalt handlade det om 32 vapen, Transporten utfördes av Försvarets materielverk (FM Log) i Göteborg, på uppdrag av Sveriges försvarshistoriska museer, SFHM.

Polisanmälan

När Bohusläns försvarsmuseum långt senare eftersökte vapnen lyckades man inte få reda på var de befann sig. Sommaren 2010 gick därför Mikael Hultengren till polisen i Uddevalla och anmälde dem som försvunna.

Museets ordförande, förre regementschefen i Uddevalla Lars Andréasson, skrev bland annat i skarpa ordalag till Claes Johansson på Sveriges försvarshistoriska museer (SFHM). ”Vi har sedan sept 2009 av er krävt att få veta var vapnen nu finns och vem vi ska kontakta för återtransport. Av ert mail 100714 framgår, att ni inte vet var vapnen är och skyller på semestertider.”

ANNONS

När vapnen eftersöktes upptäcktes de till slut i en vapenkasun i Göteborg. De fraktades på sensommaren till Sala och därifrån till Kungsängen i Stockholm där de till slut pluggades. Sedan ett par dygn är det alltså åter i Uddevalla. Transport och pluggning har skett med hjälp av Högkvarteret, försvarets högsta instans.

– Ja, det är vi tacksamma för, säger Mikael Hultengren.

ANNONS