Vikingarnas mystik lockade tusentals besökare

I helgen anordnades Sveriges äldsta vikingamarknad, Hornbore ting, strax söder om Hamburgsund. Allt var ordnat för att vara så äkta som möjligt.

ANNONS
|

Vikingatiden måste ha en alldeles speciell dragningskraft eftersom uppskattningsvis 2 500 personer besökte tinget mellan fredag och söndag.

– Jag tror att de flesta är lockade av mystiken. Vi vet mycket om vikingarna, men vi vet inte allt. Det är mystiskt med den barbariska delen, men även spännande eftersom det på ett religiöst plan var en övergångsperiod mellan asatron och kristendomen. Även politiskt skedde förändringar mot ett samlat kungadöme. Det hände mycket helt enkelt, berättar Esben Sörensen, ordförande i föreningen Hornbore ting.

Hjälmar utan horn

Många av besökarna var långväga gäster: norrmän, danskar, polacker, tyskar och engelsmän. Flertalet var klädda i tidsenliga tunikor och klänningar.

ANNONS

– Nej det finns inga horn på hjälmarna och handelsvarorna ska också ha en vikingaanknytning – det är inte någon knallemarknad, säger Esben Sörensen.

Vackra skepp

Nere vid vattnet låg två kopior av äkta vikingaskepp.

– De är förvånansvärt sjövärdiga. På länsen är de snabbare än många moderna båtar, berättar Staffan Ryberg som varit med på Hornbore ting i 18 år.

Med liknande båtar bedrev vikingarna handel med omvärlden. Kanske användes de även vid ett och annat plundringståg.

– Det såldes enorma mängder havre här i Bohuslän, men även andra jordbruksprodukter och trä skeppades från platsen. Fast det kan inte ha varit så mycket slagsmål för då hade det inte blivit så många vikingar kvar, berättar Kjell Olausson som har rötter till Hamburgsundstrakten sedan 1400-talet.

Vikingarna hade goda kunskaper om haven och lyckades navigera både till Storbritannien och till Ryssland.

– Det bästa med vikingatiden är att de hade så bra inkomster att de kunde ägna sig åt ett rikt kulturliv. Ett fartyg kunde exempelvis utsmyckas hur vackert som helst, säger Kjell.

Återvändare

Lutad mot en yxa står Leif Thorsberg från Lidköping utanför det vikingatält där han sovit senaste natten.

– Det är kul att träffa vännerna och barnen älskar det, berättar han.

ANNONS

Mellan tälten och de kokande grytorna ligger Alva Magnusson, Marcus Höjer och Sofie Andersson och tar igen sig i värmen.

– Vi lärde känna varandra här, berättar Alva.

– Vi har väl typ växt upp här. Hornbore ting är sommarens höjdpunkt, förtydligar Sofie.

1993 bildades föreningen Hornbore ting som ett samarbete mellan olika lokala föreningar kring Hamburgsund. Samma år hölls det första tinget. Sedan dess har Hornbore ting arrangerats varje år och är i dag Sveriges äldsta vikingamarknad.

Hornbore ting hålls på samma plats som ranerna på 500-talet hade sin tingsplats. På 1200-talet blev platsen en viktig handelsknytpunkt. Här låg även en viktig befästning, Karlsborgs fästning, vid vilken Håkon Håkonsson kröntes år 1217. Gustav Vasa återuppbyggde borgen under det tidiga 1500-talet men år 1531 stormade danska kungen Christian II, även känd som Christian tyrann, fästningen.

Föreningen är aktiv året runt och har grupper som ägnar sig åt vikingabåtar, hantverk, kampträning och teater.

ANNONS