Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Äntligen. När kultur- och fritidsnämnden höll sitt sammanträde i brandstationen och presenterade önskemålen om innehållet i badhuset var det många som var nöjda med presentationen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vill ha bowling och bad i helt ny hall

Allt tyder nu på att Uddevallas nya badhus kommer att byggas där det gamla ligger. Kultur- och fritidsnämnden vill ha delar av gamla idrottshallen som entré.

Turerna när det gäller badhusbygget i Uddevalla har varit många och nu är man inne i en ny fas. Efter att den förra borgerliga majoriteten tog beslut i början av 2013 att ett nytt badhus ska byggas på Riversideängen har Uddevalla fått ett nytt styre. Nu visar det sig också att Folkpartiet byter fot och vill vara med och utreda en placering vid nuvarande badhus på Walkesborg i stället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde på torsdagen beslöt man också att ge förvaltningschefen i uppdrag att utreda om man kan ta tillvara delar av Uddevalla idrottshall och använda det som entré till nya badet. Nämnden menar att det finns kulturhistoriskt värdefulla delar av idrottshallen som bör kunna sparas till framtidens badhus.

Nämndens majoritet vill också att man utreder om inte bowlinghallen kan flyttas till framtidens badhus för att kunna göra samordningsvinster, som gemensam servering, omklädningsrum och liknande.

Kristdemokraterna och Moderaterna yrkade avslag på förslaget och menar att badhuset ska byggas på Riversideängen enligt tidigare beslut och att Walkesborgsområdet ska användas för att bygga bostäder i stället. Miljöpartiet, som hela tiden förespråkat att man bygger nya simhallen vid Rimnershallen, avstod från att rösta.

Kultur- och fritidsnämnden fick ta del av den utredning som gjorts om önskemålen vad det nya badhuset ska innehålla. Arbetsgruppen som gjort utredningen presenterade allt från barnteckningar till vad idrottsföreningarna önskar. Och den gemensamma önskan är att det blir en flexibel anläggning.

Då man räknar med att ett nytt badhus ska hålla i minst 50 år betonade utredarna de önskemål barn och ungdomar hade, men även tillgängligheten för alla grupper i samhället. Ett nytt badhus ska ses som en samlingspunkt och inte bara en badanläggning.

Malin Bengtsson som är projektledare för utredningsgruppen betonar vikten av att det nya badet i Uddevalla ska vara unikt för staden, det ska inte vara en kopia av något annat.

– Det gäller att ta tillvara den starka badkultur som finns i Uddevalla, avslutade hon presentationen som fick mycket beröm av ledamöterna i nämnden.

Nu gäller det att ta fram kostnader. Kultur- och fritidsnämnden gör nu en beställning till tekniska kontoret att ta fram en kostnadsberäkning.

– Så i augusti september kan ärendet vara redo för kommunfullmäktige för beslut, sa Annelie Högberg, (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det handlar ju om väldigt, väldigt mycket pengar, sa hon.

Nya Uddevallapartiets Caroline Henriksson sa att hon var imponerad av presentationen av vad Uddevallaborna vill ha i sitt badhus.

– Och det ska bli skoj att se prislappen, sa hon.