Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  WEBB-TV: Ny färja på Lyrleden

  Under onsdagen byttes linfärjan mellan Lyr och Lalleröd i Orust kommun ut. Den nya färjan Annie som tidigare gått i trafik i Hamburgsundsleden har bättre kapacitet än den gamla färjan Nina.

  – Vi har planerat för bytet i ungefär ett år, säger Jörgen Sandström, distriktschef för färjetrafiken på Orust. Det är mer komplicerat att byta ut en linfärja än en vanlig färja och det är många saker att tänka på.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Under onsdagen höll ett antal anställda på Trafikverket på med färjebytet, det handlade bland annat att koppla fast den nya färjan i linorna. Färjan Annie har tidigare gått i trafik mellan Hamburgsund och Hamburgö. Det senaste halvåret har färjan legat på Fridhems varv i Lysekil för översyn.

  – Egentligen skulle vi ha kopplat in denna färja i våras, säger Jörgen Sandström.

  Färjan Nina har gått i trafik mellan Lyr och Lalleröd sedan mitten av 80-talet och kommer nu att användas som reservfärja på ett antal linjer. Det finns betydligt mer kapacitet på den nya färjan Annie. Antalet platser för bilar är något större och det är lättare för lastbilar att köra av eller på färjan.

  Lyrleden trafikeras på vardagar i intervaller på 20 minuter när det är mycket trafik. Övriga tider på dygnet är det avgång varje halvtimme. I september var det cirka 6 000 fordon och 200 fotgängare som åkte med färjan.