Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rutinerad. Gerth Wingårdh har tidigare ritat Sveriges ambassadbyggnader i Berlin och Washington DC. Här är han tillsammans med Eva-Lee Thörnkvist.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Wingårdh ska locka köpare till Herrestad

Nu ska det byggas nya bostäder i området Kissleberg i Herrestad. Både villor och bostadshus ska få plats i området. Dragplåstret är kändisarkitekten Gert Wingårdh.

För ett år sedan köpte Uddevallaentreprenören Eva-Lee Thörnkvist området som ligger strax norr om Kissleberg, uppe på berget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag föll för området, det ligger fint och nära naturen. Det har inte byggts så mycket där tidigare, säger Thörnkvist som sedan tidigare äger kaféet Yerba och hemtjänstföretaget Tesia.

Den förre ägaren planerade att bygga ett seniorboende i området, men fick inget bygglov. Thörnkvist tror inte på seniorboende, utan vill ha bostäder i stället. I dag finns två byggnader i området, som tidigare varit vandrarhem.

På måndagen träffade Törnqvist kommunen för att meddela sina planer som innefattar 17 villatomter och två tvåvåningshus med åtta lägenheter i varje. Med på mötet var också dragplåstret i projektet, den kände arkitekten Gert Wingårdh.

– Det här är tänkt att bli ett Wingårdhområde. Han vågar verkligen ta ut svängarna, säger Törnqvist som tog kontakjt med Wingårdh i höstas.

Wingårdh har initialt ritat tre tänkta villor. Och det är trädominerande atriumhus med ett kringbyggt centralt rum och takterrass. Det är tre olika storlekar; 115, 120 och 145 kvadratmeter boyta.

– Det är inspirerat av tidigare villor jag ritat. Det är vanligt att vi bygger från våra traditioner och sedan tar det vidare därifrån, säger Gert Wingårdh.

Wingårdh har tidigare ritat Sveriges ambassadbyggnader i Berlin och Washington DC, bland mycket annat. Dessutom är han programledare för SVT-programmet "Husdrömmar". Han kommer från Skövde men bor sedan många år i Göteborg och Marsstrand. Han har inga objekt i Uddevalla sedan tidigare.

– Det här är jätteroligt. Jag jobbar mycket på västkusten och det tycker jag om, säger han.

Thörnkvist och hennes fastighetsbolag Leeway AB har mycket kvar att göra innan det första spadtaget kan tas. Bland annat inväntar man hur stort intresset är. Någon tydlig tidsplan finns inte i nuläget, men beviljas bygglovet kommer man att bygga och sälja själva.

– Då köper man ett färdigt hus ritat av Gert Wingårdh. Han ingår i konceptet, man måste nog gilla hans arbete om man ska bo där. Dessutom får man själv vara med och påverka, säger hon.

Vad en eventuell köpare kommer att få hosta upp är inte klarlagt och kommer att bero på material och hustyp, men räkna inte med under fyra miljoner kronor.

– Det lär hamna där någonstans, säger Thörnkvist.

--------

Fakta: Marken där man planerar att bygga

Marken, som ligger strax norr om Kissleberg och 44:an, är tre hektar stor.

Planen är att bygga 17 villor och två tvåvåningshus med åtta lägenheter i varje.

Företaget som projekterar heter Leeway AB och ägs av entreprenören Eva-Lee Thörnkvist. Hon äger sedan tidigare hemtjänstföretaget Tesia och kaféet Yerba.