”Labbpersonalen orkar inte. De arbetar för högtryck, och sanningen är att de är för få och har för liten organisation”, skriver Thomas Ericson.
”Labbpersonalen orkar inte. De arbetar för högtryck, och sanningen är att de är för få och har för liten organisation”, skriver Thomas Ericson. Bild: Stian Lysberg Solum

Därför klarar inte Sverige av masstestning

Jag har tidigare skrivit om regionernas tillkortakommande i planeringen av vårdresurser, skyddsmaterial med mera under pandemin under våren. Nu är det problem med masstestning. Testning av viruset har varit ett problem som visat sig vid jämförelse med andra länder.

ANNONS

I Kina med 1,4 miljarder invånare utgör masstestning en grundbult för att stoppa pandemin med framgång. Likaledes i Sydkorea, Vietnam och Taiwan. Andra länder i Europa använder också masstestning. Socialministern Lena Hallengren vill också att vi ökar vår testkapacitet.

Men ... våra regioner klarar inte av att organisera detta. Labbpersonalen orkar inte. De arbetar för högtryck, och sanningen är att de är för få och har för liten organisation.

LÄS MER:Regioner vittnar om bristande labbkapacitet

Man undrar förstås hur det kan vara så. Andra länder klarar vad vi inte klarar. Våra dödstal stiger, antalet sjuka ökar kraftigt. I länder med masstestning och smittspårning lyckas man kontrollera pandemin mycket bättre än vi – i våra nordiska grannländer och alldeles särskilt i flera asiatiska länder.

ANNONS

I Ekots lördagsintervju (29/8) med Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och regioner, andades han enbart tillförsikt. Likaledes i den insändare han publicerade i denna tidning i augusti. Sveriges regioner hade i princip inte gjort något fel under pandemin och regionerna hade god kontroll på läget. I själva verket har vi "en vård i internationell toppklass".

Nu måste vi vända oss utomlands för att få våra tester analyserade. Bland annat Tyskland ska förutom sin egen masstestning även klara av att analysera våra tester!

Thomas Ericson

f.d. överläkare på Uddevalla sjukhus

LÄS MER:Primärvårdschefen: ”Ett ofantligt tryck”

ANNONS