En blåsning för landsbygden

Det är M och KD-budgeten som stöttar Sveriges bönder

ANNONS

Replik till Fredrik Christensson (C)

LÄS MER:95 procent av landet ska ha bredband nästa år

Utan en levande landsbygd dör Sverige skrev Fredrik Christensson (C) i Bohusläningen (26/3). Det är ett konstaterade som jag helhjärtat instämmer i. Landsbygden och inte minst de gröna näringarna förtjänar bättre förutsättningar. Men med Stefan Löfven (S) som statsministern har livet och företagandet på landsbygden försvårats. I höstas gick därför M, C, L och KD gemensamt till val för att byta ut Löfven som statsminister och för att sätta stopp för den röd-gröna-regeringens storstadsfixerade politik. Vi var överens om att vi ville skapa bättre förutsättningar för landsbygden att inte bara leva utan också, som Christensson skrev, utvecklas. Vi var dessutom överens om en omfattande gemensam reformagenda för hur denna målsättning också skulle bli verklighet. Tyvärr valde C och L att efter valet bli stödhjul för Stefan Löven istället för att ta chansen att genomföra Alliansens gemensamma politik.

ANNONS

Christensson försöker i sin debattartikel försvara januariöverenskommelsen mellan S-C-L-MP och argumenterar för att den skulle innebära ett lyft för landsbygden. Jag är dock djupt oroad över att januariöverenskommelsen kommer stå landsbygden dyrt. Christensson skriver att S-C-L-MP är överens om att inte höja drivmedelsskatterna i år. Men hur blir det nästa år? En målsättning i januariöverenskommelsen är att miljöskatterna ska höjas med hela 15 miljarder kronor. Hur ska detta gå till utan kraftigt höjda drivmedelsskatter? Och hur kan Christensson så tvärsäkert säga att ett förändrat reseavdrag kommer gynna oss som bor på landsbygden? Med MP i regeringen är risken uppenbar att ett förändrat reseavdrag snarare gynnar dem som bor i Stockholms innerstad än i Hedekas.

Förra mandatperioden präglades av återkommande attacker på ägande- och brukanderätten, särskilt gällande skogen. Regeringen motsatte sig dock, med MP i spetsen, konsekvent att agera. Lika konsekvent motsatte sig regeringen att reformera strandskyddet. Att nu tro att samma regering ska stärka äganderätten och just reformera strandskyddet är närmast naivt.

Tack vare att M och KD:s budget vann riksdagens stöd i december får jordbruket i år både sänkt dieselskatt och krisstöd efter förra sommarens allvarliga torka. Ett krisstöd som Christensson tycker är otillräckligt. Faktum är dock att utan M och KD:s budget hade det nu inte funnits en krona i krisstöd till Sveriges bönder.

ANNONS

Jag vet att Christensson engagemang för landsbygden och de gröna näringarna är stort och äkta. Jag är dock oroad över att januariöverenskommelsen blir en rejäl blåsning för landsbygden. För detta vilar ett tungt ansvar på Christensson och Centerpartiet.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal

ANNONS