Fel utmåla lantbruket som miljöbov

Börje Berntsson: Jord- och skogsbruk lagrar mer än man släpper ut

ANNONS

När statsminister Stefan Löfvén utfrågades av Sveriges Television, framställdes lantbruket som en miljöbov. Många av våra medlemmar reagerade starkt över inslaget. Journalisterna som frågade ut statsministern visade stor okunnighet.

Debatten har fortsatt på sociala medier. Där har flera påpekat det absurda i att jämföra utsläpp av koldioxid från fossila källor, med utsläpp från de gröna näringarna som också binder stora mängder koldioxid. Fossilt innebär tillskott, de gröna näringarna är ett kretslopp.

LÄS MER:WWF silar mygg och sväljer kameler

Utsläppen från landets jord- och skogsbruk uppgår till 6,9 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar tio procent av Sveriges samlade utsläpp. Det som SVT glömde att berätta är att landets jord- och skogsbruk också lagrar stora mängder koldioxid. Totalt lagrar de gröna näringarna över 50 miljoner ton koldioxid.

ANNONS

LÄS MER:Därför ska du äta kött från svenskt naturbete

De gröna näringarna lagrar alltså mer än man släpper ut. Mer än sju gånger så mycket som man släpper ut.

Ska man bedöma hur mycket en verksamhet belastar klimatet måste man ju väga in detta. Det vore orimligt annars.

Korna är en del av kretsloppet. Så här skriver en av våra medlemmar om detta:

”Så länge vi hämtar vår föda och vår energi på jordytan, är det en del av kretsloppet. Det är när människan hämtar sin energi under jordytan, som vi fallet ur kretsloppet.”

I själva verket lagrar de gröna näringarna så mycket koldioxid att det motsvarar över 90 procent av Sveriges samlade utsläpp. SSAB är den enskilt största källan till utsläpp av koldioxid, och det är staten som äger stålverket genom sitt ägande av LKAB.

Utsläppen av koldioxid från SSAB kommer från förbränning av stenkol, ett fossilt bränsle. Dessa utsläpp innebär därför ett 100-procentigt tillskott. Regeringen är medveten om detta eftersom man avsatt sju miljarder kronor för att försöka forska fram andra metoder att framställa stål.

Staten är alltså en betydligt större miljöbov ände gröna näringarna. I själva verket bidrar de gröna näringarna till att minska nettoutsläppen av koldioxid genom att lagra mer än staten släpper ut. Ändå framställer statsministern lantbruket som en miljöbov.

ANNONS

Detta innebär också att det är klimatsmart att köpa svensk mat. Och det är oavsett vilken mat du köper. Även kött.

Orsaken är att internationella transporter står för en mycket stor del av klimatutsläppen.

Vi tycker det är tragiskt att journalister på SVT är så dåligt pålästa att de sprider uppfattningen att det svenska lantbruket är en miljöbov. Och att man saknar grundläggande kunskaper om vad kretslopp innebär.

Börje Berntsson

ANNONS