Kommer "vanligt folk" lyckligt köra runt i elbilar eller få sin livskvalitet kraftigt försämrad i framtiden?
Kommer "vanligt folk" lyckligt köra runt i elbilar eller få sin livskvalitet kraftigt försämrad i framtiden?

Jorden orkar inte med oss och vår livsstil längre

”Vår livsstil måste radikalt förändras och det kapitalistiska systemets excesser måste tyglas”, säger David Attenborough i en intervju i BBC nyligen.

ANNONS
|

I sin nya film, ”Ett liv på vår planet”, sammanfattar denne 94-årige naturfilmsnestor sin syn på människans hantering av vår jord under hans livstid. I sin film beskriver han människans självvalda vandring ut ur ett Arkadien, ett förlorat paradis, en Edens lustgård. Han säger; ”naturen håller på att försvinna. Bevisen finns överallt. Allt har hänt under min livstid. Jag har sett det med egna ögon. Det kommer att leda till vår undergång.” Är han klimathysteriker eller domedagsprofet? Döm själv.

Filmen är stark, och några korta avsnitt visas som inledning för våra svenska partiledare inför debatten om ämnet klimat i SVT nyligen. Blev de kanske omskakade och berörda? Ack nej. Av detta märktes föga i debatten. Den inledande partiledaren konstaterar sorglöst att ”själva poängen är ju att inte förändra vår livsstil.” ”Vi ska ha goda liv även efter att vi klarat av klimatomställningen” säger en annan. ”Vi ska alla bli klimathjältar” påpekar en tredje. Nej. Budskapet från sir David gick inte fram.

ANNONS

Svenska politiker och vissa andra klimat- och tillväxtoptimister i media tycks måla en bild av ett lyckligt framtida folk vandrande bland vindsnurror, kärnkraftverk, elbilar, laddstolpar, med köttfria måndagar och ännu inte existerande elflygplan. Vänsterledaren är mest upprörd över att inte alla kommer att ha råd att köpa den nya fina elbilen för över en miljon, och en annan varnar för höga bensinskatter som ”kommer att göra livet surt för vanligt folk”. Det så kallade ”vanliga folket” kommer däremot enligt David Attenborough, genom den förestående klimatförändringen, få sin livskvalitet oåterkalleligt försämrad i dag och för framtida generationer.

Världen missar samtliga 20 mål för biologisk mångfald, till stor del på grund av skogsskövling. Under varje minut, dygnet runt, avverkas ovärderlig regnskog av tre fotbollsplaners storlek. Här produceras i stället palmolja som biobränsle bland annat till den svenska bilparken, kompletterat med tallolja från svenskt skogsavfall och eventuell framtida rapsolja från Preem i Lysekil. Så bra, då kan vi ju fortsätta åka mer bil, eller? Nyligen var Thailand tvunget att evakuera 1,3 miljoner invånare vid kusten inför en annalkande tyfon, den fjärde i år, med översvämningar och jordras som följd. Sådana klimatkatastrofer, tillsammans med förlusten av den biologiska mångfalden bland växter och djur på jorden, kommer till slut få oss människor att tappa tilltron till allt vi förlitat oss på.

ANNONS

Det är lätt att förfalla till klimat- och tillväxtoptimism och måla upp en glad och positiv bild av allt smått vi borde göra men inte gör, och samtidigt blunda för det centrala och svåra. Att vi måste radikalt förändra vår livsstil som den globala, invasiva djurart vi är. David Attenborough har rätt. Jorden orkar inte med oss längre.

Sture Boström

Uddevalla

ANNONS