Är det meningen att den med mer pengar helt plötsligt blir försörjningsskyldig för den som kanske har betydligt mindre pengar, om två pensionärer blir sambo?
Är det meningen att den med mer pengar helt plötsligt blir försörjningsskyldig för den som kanske har betydligt mindre pengar, om två pensionärer blir sambo? Bild: Henrik Montgomery/TT

Lagen missgynnar äldre som blir sambo

Vi tackar så hjärtligt för att du uppmärksammade vår insändare. Men kanske är vi otydliga och har då inte framfört våra åsikter på ett förståeligt sätt.

ANNONS

Svar till

Linda Nygren

pensionsspecialist Pensionsmyndigheten 29 augusti

Vi vet att man kan erhålla bostadstillägg även som gift eller sambo. Och det är såklart tacknämligt. Men bestämmelserna är ju på samma gång väldigt ofullständiga gällande detta.

Vad vår insändare vill framhålla är hur situationen blir när två äldre människor träffas och vill dela livet på äldre dagar. Det är ju då det blir krångligt.

Dessa två människor, de har levt ett långt liv innan. De har fått sin bestämda pension och sina eventuella bostadstillägg.

Sedan så träffas de. De vill flytta ihop eller rent av gifta sig. De har då dittills haft sina egna pengar och således sin alldeles egen ekonomi.

ANNONS

Kanske är en av parterna är betydligt mer välbeställd än den andra. Är det då meningen att den med mer pengar helt plötsligt blir försörjningsskyldig för den som kanske har betydligt mindre pengar? Pensionen räknas ju om och minskar. Eller hur?

Det är där som ”skon klämmer” och det är där som bestämmelserna/lagen tyvärr missgynnar sådana relationer.

Bara för att man är ”kär och galen” så kan man ju ha olika tanke på vad som är ”mitt och ditt”...

Då kanske det rent av blir så trist att äldre människor (läs pensionärer) undviker att slå sina påsar ihop på grund av dessa ovannämnda orsaker.

Här behövs det en rejäl eftertanke. Och kanske helt andra regler.

När man tittar på hur det är när en av parterna i ett äktenskap avlider. Då krävs det att man ska ha varit gifta/sammanboende i minst fem år för att erhålla omställningspension.

”Du ska ha bott tillsammans med din make/maka eller registrerade partner utan avbrott under de senaste fem åren”. (Regler för omställningspension från Pensionsmyndigheten.)

Men varför finns det inte liknande regler för äldre människor som vill leva samman?

Det är något som haltar här. Pensionen ska väl inte i detta fall räknas om och minska för att man blir två?

ANNONS

Ideella Föreningen PIGV

ANNONS