Nu när allt fler tar sig ut i naturen gäller det att inte glömma bort allemansrätten, skriver Lars Lundström.
Nu när allt fler tar sig ut i naturen gäller det att inte glömma bort allemansrätten, skriver Lars Lundström.

Njut av naturen – men ta ansvar och visa respekt

Kanske har friluftsliv aldrig varit viktigare än just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen i Västra Götaland där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.

ANNONS

Men friheten i friluftslivet kommer med ett ansvar. Och ansvaret stavas allemansrätten. Ansvar för natur och djur, och hänsyn mot markägare och andra besökare. Ett konkret exempel är nedskräpningen. För de allra flesta av oss är det sunt förnuft att aldrig skräpa ner i naturen – och för resterande är lagen och allemansrätten tydlig.

Om det är ett tag sedan ni sneglade på innehållet i allemansrätten så är nu ett bra tillfälle. Var och när är det okej att göra upp eld? Är det tillåtet att cykla på stigar? Var får man tälta? Plocka bär? För det är utifrån respekten för dessa rättigheter som vi kan fortsätta att njuta av naturen och friluftslivet.

ANNONS

Den som har besökt ett naturområde de senaste veckorna har förmodligen sett det: Att många söker sig till naturen nära. Vi har främjat friluftslivet i 128 år, och för oss är det uppenbart att friluftsliv inte handlar om höga berg och avancerad utrustning. Det ”lilla” äventyret är minst lika mycket värt som det stora. Nu mer än någonsin.

Lägg dig raklång på ryggen och titta upp på trädtopparna och molnen. Kan du höra fem olika ljud från naturen?

Därför vill vi dela med oss av fem konkreta tips på roliga, trygga och lärorika småäventyr för vardagen i Västra Götaland:

1. Fika ute. Packa varm dryck i termos, något gott att tugga på och något att sitta på. Välj en plats som präglas av tystnad.

2. Slappna av. Lägg dig raklång på ryggen och titta upp på trädtopparna och molnen. Kan du höra fem olika ljud från naturen?

3. Låt barnen utforska naturen. Rita 6–9 färger på ett papper och låt barnen leka hitta-färgen-bingo. Och/eller skriv orden mjukt, hårt, torrt, blött, lent, skrovligt, tungt och lätt på ett papper och låt barnen leka bingo med dessa ord.

4. Gå en ny stig, gärna genom att besöka ett nytt naturområde. På länsstyrelsens eller kommunens webbsida kan du läsa mer om naturreservaten i ditt närområde.

5. Höj pulsen. Låt promenaden öka i tempo, eller låt joggingskorna följa den lilla otydliga stigen. Se stocken som en step-up bräda. Känn hur naturen tacklar dina stresshormoner.

ANNONS

Friluftslivet är just nu mångas räddning. Genom att dela och inspirera till kunskap kan vi tillsammans värna tillgången till naturen i Västra Götaland och allt som friluftslivet erbjuder. Gå ut och njut av vår fantastiska natur – men glöm inte allemansrättens devis ”inte störa – inte förstöra”.

Lars Lundström

generalsekreterare Friluftsfrämjandet

ANNONS