Örekilsälvens mynning möter Saltkällefjorden som är en del av Gullmarn
Örekilsälvens mynning möter Saltkällefjorden som är en del av Gullmarn

Pröva ny avloppslösning i Gårvik

Nytt system skulle vara billigare och mer miljövänligt

ANNONS

Göran Nyberg, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Munkedal (L) och chefredaktör för tidningen Västsverige, har i en ledare den 31 maj på ett utmärkt sätt givit oss en bild av hur vi med omsorg om miljön kan lösa toalett frågan för tex fritidsboende och samtidigt spara på färskvattnet, något som senaste årens torka visat sig snart kunna bli en bristvara.

Förslaget, att använda ett kretsloppssystem med slutna tankar och ultra-snålspolande toaletter, visar sig vara ett av de bättre sätten, det bästa är markbäddar eller trekammar brunnar att skydda vår miljö genom att spara på färskvatten och samtidigt återföra näringsämnen till jorden, men det sist nämnda är väl helt omöjligt politiskt att få igenom i vår kommun Munkedal.

ANNONS

Ett förslag skulle vara att pröva detta system i Gårviks-området, Munkedal där ett detaljplanearbete pågår som inte löser VA-frågan. Den VA-inventering som kommunen gjort för området visar att flertalet fastigheter redan idag har slutna tankar för toalettvattnet och borrade brunnar som möjliggör lokal försörjning av färskvatten, särskilt tillsammans med snålspolande toaletter. Detta skulle vara ett mer miljövänligt och för kommunens invånare mycket billigare alternativ till en konventionell VA-lösning som innebär att transportera färskvatten från Kärnsjön för att sedan transportera det förorenade vattnet till Munkedals reningsverk. Reningsgraden efter att det släpps ut i Örekilsälven är ju inte hundra procent så därför kommer belastningen på Gullmarn att öka. Jag anser att politikerna i Västvatten styrelse och kommunernas fullmäktigegrupper måste gå vidare med det system som Göran Nyberg så väl beskrivit i sin ledare.

Tom Hagström

S medlem Munkedal

ANNONS