Se till den som utsatt är – även i Västra Götaland

Vi lever i ett av världens bästa länder. Vårt sociala skyddsnät finns utvecklat för att ingen ska falla ner och skada sig för livet. Men skyddsnätet är inte utformat för alla som störtar och många slår sig hårt.

ANNONS

I Västra Götalandsregionen (VGR) har vi Sveriges första regionala plan för mänskliga rättigheter. Men trots det enormt viktiga arbete som gjorts, och som görs nu inför uppdatering av planen, så finns inte människohandel med som fokusområde.

Människohandel och trafficking är svårt att bemöta och hitta redskap kring. Just tanken på att människor köps och säljs är ofattbart för de flesta av oss. Vi är många som har svårt att se bakomliggande faktorer kring människohandel och människoexploatering. Vi vill inte se att gatuförsäljaren eller tiggaren kan vara offer för människohandel, vi vill inte tro att nagelskulptören på den billiga salongen är offer för människoexploatering, vi vill inte öppna ögonen för att kvinnor ofrivilligt säljer sex till i Sverige. Vi har inte insett att vi alla bär ett ansvar för dem som luras hit till Sverige och blir offer i vårt land.

ANNONS

Rapporter talar om att människohandel och trafficking ökar. Det handlar om såväl arbetskraft som organhandel, tiggeri och sexhandel. Vi har inte fullgoda kunskaper om vad det handlar om eller hur vi ska stävja förekomsten. Det vi vet är att vi har mycket mer att lära.

Det är vårt ansvar att samordna oss för att stötta de människor som faller offer för skrupellösa människohandlare. Det är vårt ansvar när vi blundar för övergreppen på de personer som kanske fått den tuffaste starten i livet. För det är främst fattiga och utsatta människor som faller offer.

För att förebygga människohandel och för att kunna stötta dem som drabbats måste VGR gå in mer aktivt i det arbete som bedrivs på olika håll i Sverige. Idag är inte regionen en av Jämställdhetsmyndighetens och NMT:s (Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel) samarbetspartner. VGR saknar ett strukturerat samarbete med föreningar som arbetar med människor som fallit offer för människohandel, och har heller inget strukturerat sätt att förmedla den kunskap som föreningar, organisationer och myndigheter har gällande människohandel.

Regionen kan göra skillnad, som samordnande part i arbetet mot människohandel. Jag har därför tagit initiativ till detta i en motion till regionfullmäktige, om att initiera ett arbete kring dessa frågor. Genom att samla och sprida kunskap kring människohandel kan vi alla bli bättre på att uppmärksamma, reagera och agera på att människor utnyttjas. På så sätt kan vi utveckla det goda livet i Västra Götaland - för alla.

ANNONS

Louise Åsenfors (S)

Vice ordförande för Beredningen för mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen

ANNONS