Demonstration i Kuwait år 2011. På plakatet står "Till och med djur har ID och har rättigheter, bidooner har inte en födelseattest".
Demonstration i Kuwait år 2011. På plakatet står "Till och med djur har ID och har rättigheter, bidooner har inte en födelseattest". Bild: Nasser Wagi

Ställ inte familjen Shamry på gatan!

Statslösa blir rättslösa utan asylbeslut.

ANNONS

Statslösa blir automatiskt papperslösa vid sista avslag. Det finns inget land att utvisa dem till. En statlig utredning föreslår att de ska få uppehållstillstånd. Men inget händer.

Den 25 mars ställs mormor Shamry, blind och skör 93 år, och hennes dotter och barnbarn på gatan. De är statslösa bidooner från Kuwait. Migrationsverk och migrationsdomstolar har avslagit deras asylansökan, men de kan inte skickas tillbaka. Kuwait vägrar ta emot dem.

Äldsta dottern Huda har hunnit bli över 20. Sedan 2015 har hon väntat i Sverige. Hon kom ensam, men senare anslöt mormor, mamma och syskon från Kuwait. Efter första avslaget från migrationsverket flydde äldste brodern vidare till England. Där har han nu fått permanent uppehållstillstånd – på samma asylskäl som i Sverige. Ett par av Hudas kusiner har också fått uppehållstillstånd, den ena har till och med fått brittiskt medborgarskap.

ANNONS

Bidooner från Kuwait benämndes tidigare beduiner, vilket betecknar nomadiserande befolkning. Många saknar kuwaitiskt medborgarskap och har exempelvis inte rätt till skola och sjukvård. Mot detta protesterade syskonen, vilket gjorde att de greps av polis och förföljdes.

Men med den tillfälliga utlänningslagen 2016 la sig Sverige på EU:s lägsta asylnivå. Även retroaktivt blev bedömningen strängare – för Huda och alla andra som kom 2015 och redan var inne i asylprocessen – och familjens kamp för mänskliga rättigheter ansågs i Sverige inte asylgrundande.

Det finns ännu fler bidooner från Kuwait som på det här sättet hänger och dinglar i tomma intet i Sverige. De är utan tillstånd att stanna och de kan inte utvisas. De är utan tak över huvudet och mat för dagen, utan rätt att arbeta och försörja sig. Den 25 mars gäller det även familjen Shamry.

Redan 2017 kom Betänkande av Utredningen om uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder (SOU 2017:84). Där nämns statslösa bidooner från Kuwait som ”en grupp som har mött stora svårigheter” … ”eftersom Kuwait inte erkänner dem som medborgare. De berörda beviljas inte inresetillstånd, oavsett om de har id-handlingar och bevis för att de tidigare har bott långa perioder i Kuwait.

Staten Kuwait är inte heller förpliktigad enligt den internationella rätten att bevilja inresa för dessa personer eftersom de inte betraktas som medborgare." Utredningen föreslår att ”det tydligt [ska] framgå av utlänningslagen att hänsyn ska tas till praktiska verkställighetshinder redan i grundärenden och att uppehållstillstånd får beviljas av sådana skäl.” Samt att det i Utlänningslagen ska införas ”begreppet praktiska verkställighetshinder i den bestämmelse som möjliggör för migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd efter lagakraftvunnet avlägsnandebeslut.”

ANNONS

Med andra ord: Ändra lagen så att människor som inte kan utvisas får uppehållstillstånd och kommer igång med sina liv!

Huda är på väg mot utbildning till undersköterska, ett yrke där omsorgen formligen skriker efter folk. När familjen måste lämna migrationsverkets lägenhet kan hon inte fortsätta, för kommunen de bor i anser inte att det är deras uppgift att hjälpa dem. I det har förvaltningsrätten redan gett kommunen principiellt rätt.

De anses vara migrationsverkets ansvar. Hos migrationsverket är de ett avslutat ärende. Och hos Morgan Johansson ligger en utredning från 2017 med en lösning på dilemmat.

Maria Wallin

Agapes vänner Uddevalla Munkedal Tanum

ANNONS