När regionen inte klarar att leverera den vård den är satt att utföra, borde man se över organisationen, anser Lennart Svensson.
När regionen inte klarar att leverera den vård den är satt att utföra, borde man se över organisationen, anser Lennart Svensson. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Tysk och nederländsk sjukvård är bra förebilder

Anders Knape behöver visa vilka siffror han stöder sig på när han skriver att lokala och regionala organisationer klarar kriser. Det skriver Lennart Svensson i en replik.

ANNONS

Replik till

Anders Knape 5 augusti

Sveriges Kommuners och Landstings ordförande Anders Knape fastslår, utan att presentera något siffermässigt eller annat underlag, att "den lokala och regionala nivån har bevisat att den klarar kriser och utmaningar" och hänvisar till finanskrisen på 1990-talet. Jag anser att Knape är skyldig oss läsare en redogörelse för vad uttalandet grundar sig på.

Många av nutidens och framtidens problem belyses i insändaren men Knapes lösning på dessa förefaller att finnas i en cementering av nuvarande organisation.

Knape anser att det blivit på modet att kräva en stark stat. Förmodligen åsyftar han alla de krav som kommit om en organisatorisk förändring av sjukvården, drivna av KD som parti sedan lång tid tillbaka, av företrädare inom professionen, näringslivet och många andra. Kraven syftar till att staten tar över huvudansvaret för skola och sjukvård och att de politiskt styrda regionerna (landstingen) fråntas ansvaret för sjukvården.

ANNONS

Den främsta orsaken härtill är att de inte förmått leverera lagstadgad vård under flera mandatperioder tillbaka trots enorma summor som tillskjutits av staten. Våra skattepengar förslösas tydligen på grund av befintligt ansvarsförhållande. Knape påstår att förespråkarna undviker att svara på följande: "Vilka välfärdstjänster skulle bli bättre?" Denna retoriska fråga kommer alltid från politikerna och nu också från SKL. Kanske inte så konstigt eftersom politikerna indirekt är arbetsgivare åt SKL. Berättigade motfrågor: Varför uppnår inte sjukvården lagstadgade krav? Varför kan en tysk läkare enligt en OECD-rapport behandla 2400 patienter per år medan en svensk hinner med ca 650? Varför har i stort sett alla norrmän tillgång till en fast läkarkontakt? Varför anses Nederländerna ha Europas bästa sjukvård?

Organisationen av den norska sjukvården nämns ofta som förebild för den svenska men anledning finns att studera och hämta inspiration hur såväl tysk som nederländsk sjukvård är uppbyggd och organiserad. Regeringen tycks vara fullständigt handlingsförlamad och fortsätter slussa ut våra skattepengar, allt enligt politikernas krav liksom SKL:s. Undantaget KD som nämnt tidigare och som numera tycks ha stöd av SD. Att som Knape påstå att de som på sakliga grunder kräver organisatoriska förändringar inom välfärdsområdet är på modet tycker jag är cyniskt och förklenande.

ANNONS

Det är förståeligt att Anders Knape vill stödja politikerna, som vid en organisationsförändring av sjukvården skulle innebära att de politikerstyrda regionerna ersattes av professionen. Säkert skulle detta innebära väsentliga konsekvenser också för SKL.

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS