Påståendena om valfusk i USA är bara ett av många exempel på osanningar som visar att vi måste kämpa för att slå vakt om vår demokrati, menar Lars Gustafsson.
Påståendena om valfusk i USA är bara ett av många exempel på osanningar som visar att vi måste kämpa för att slå vakt om vår demokrati, menar Lars Gustafsson. Bild: Wong Maye-E/AP/TT

USA-valet visar att vi måste anstränga oss för vår demokrati

Vi lever alla i samma värld. Varför ser vi så olika händelser eller fakta om vi så vill? Lögnen är sanning! Verkligheten förvrängs och förljugs av beskrivarna (media) i samarbete med makthavarna. Vad är det för mänskliga egenskaper och insikter som gör detta möjligt?

ANNONS

Det finns många beteendevetenskapliga studier som visar hur vi som människor är rätt så begränsade i vår förmåga att observera vår omvärld. En grundläggande sådan regel är att förväntningarna styr perceptionen, det vill säga vi ser det vi vill se. Föräldrar ser ofta överseende eller okritiskt på sina egna barn men är betydligt mer kritiska till hur andras ”ungar” beter sig. Inom idrotten begår ofta det egna laget mindre regelbrott men drabbas av betydligt mer och fler oförrätter av såväl domare som motståndarlaget. Vi har kunnig och kompetent personal (diplomater, militärer och vetenskapsmän), som förser oss med spetskunskap om vad som försiggår i vår omvärld. Omvärlden å andra sidan använder sig av ”spioner”!

ANNONS

Ett sätt att minska spänningar mellan synsätt i ovan beskrivna olika grupper är ju att vi får lära oss lite om hur vi fungerar som människor.

Är jag medveten om att mina bedömningar kan vara förknippade med vissa fel så kan det vara lättare att i samtal förstå motpartens argument och kanske till och med komma överens om vad som faktiskt skett. Den springande punkten här är att ju mer kunskap vi har om hur vi själva fungerar desto lättare är det att få en ”sann” bild av verkligheten.

Det ovan beskrivna kan ju sägas vara ett ganska naturligt och normalt sätt att bete sig. Men var går gränsen mellan normalt och icke normalt beteende?

I dag blir den ständigt upprepade lögnen sanning för stora grupper. Dessa grupper ser det sen som sin uppgift att utifrån deras sanning försöka ställa till rätta och återställa samhället till hur det borde vara. Är det bara kunskap som behövs för att förändra denna i mitt tycke sjuka process eller finns det ett systemfel i vårt samhälle som möjliggör för dessa krafter att verka i vårt samhälle?

I dag har vi enligt min uppfattning många ”osanningar” som sprids och som allvarligt kan påverka vår samhällsutveckling. Till exempel: Utrotningen av judar har aldrig existerat, vaccination är farligt och ger upphov till stora skador på oss som individer och förändrar även hela vårt samhälle. Presidentvalet i USA var riggat, tusentals döda hade fått rösta, maskinerna för rösträkning var manipulerade, de socialistiska och vänsterdominerade demokraterna vill störta det amerikanska samhället.

ANNONS

Det kan verkligen inte anses förvånande att vi ”rättänkande” måste ta itu med detta på allvar. Det går ju inte att bara stillatigande finna sig i detta!

Jag tror att många av oss har varit lite för naiva och trott att vi lever ju i en demokrati med yttrandefrihet, så det löser sig nog. Jag tror att demokratin ständigt måste vara aktuell och att vi måste anstränga oss med att bemöta dessa enligt min mening i grunden osanna påståenden som i yttrandefrihetens namn fått fäste och håller på att demoralisera och försvaga vår demokrati.

Demokrati är inte statisk och en gång för alla given. Demokrati är en dynamisk process som kräver kontinuerlig energitillförsel. Detta kan ske genom att vi ständigt diskuterar dess svagheter och styrkor och om så krävs anpassar den till den tid vi lever i.

Demokrati och mänskliga rättigheter måste vara något som vi redan som barn får lära oss om. Vi måste ständigt levandegöra kampen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Lars Gustafsson

ANNONS