Svårt för många. Räkningar måste betalas på internet.
Svårt för många. Räkningar måste betalas på internet.

Utvecklingen är på väg att gå förbi äldre

Pensionärsorganisationer måste satsa på utbildning.

ANNONS
|

I en utredning av professorn i medie- och kommunikation, Olle Finndal, finns svart på vitt att äldre människor med dåliga eller inga kunskaper i informationsteknologi inte själva kommer att klara sådant som för några år sedan var enkelt. För att följa med i informationsutbudet som nyheter, betala räkningar, handla i butik kommer det att krävas kunskaper i datahantering. Allt fler tidningar går över till internet-tidningar, papperstidningar finns kvar, men hur länge? Bankerna vill inte hantera kontanter och även affärerna är på väg att avvisa betalning med pengar.

Pensionärsorganisationerna gör mycket för att bromsa denna utveckling, men alla ansträngningar är förgäves. Det finns bara en möjlighet om man inte vill ”sättas på undantag”. Här har alla inte minst pensionärsorganisationerna en viktig uppgift, nämligen att bedriva intensiv utbildning i data hantering. Så sker inte. För att få gamla människor att förstå allvaret i bristfälliga eller inga kunskaper krävs två viktiga faktorer, nämligen genuin information och acceptabla utbildningsresurser.

ANNONS

Jag är själv medlem i de två största pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna. Ingen av dessa föreningar har hittills klarat denna uppgift. I PRO där jag drivit frågan måste man för att lyckas och få en acceptabel utveckling av utbildning, hårt satsa på information. och nödvändiga resurser. I nödvändiga resurser ingår inköp av datorer i tillräcklig omfattning, lämplig lokal med goda parkeringsmöjligheter, närhet till matställe eftersom kurserna bör bedrivas i hela dagar och det viktigaste; bra uppkoppling till nätet helst i fiber.

Inser man inte dessa självklara fakta har man försummat sina medlemmar med det dystra resultatet att de blir utlämnade till andras välvilja i bland annat så enkla göromål som att betala räkningar och handla i butiken.

Inser man att utvecklingen inte backar åtgärdar man detta. Avslutningsvis skriver Finndal i sin statistik bland annat att i ålder 66–75+ har 15 procent ingen kunskap i data, i åldern 76+ är denna siffra 54 procent. Vad gör man åt detta? Alldeles för lite! Pensionärerna måste förstå att utvecklingen inte kommer till dem, det är de som får komma till utvecklingen.

Olle Wik

ANNONS

Tanum, 77 år

ANNONS