STOCKHOLM 20191001 Lena Micko (till vänster) blir ny civilminister, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. När Ardalan Shekarabi (H) slutar kommer Lena Mikko att ta över som civilminister. Hon är tidigare kommunalråd och arbetar nu som andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL). Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20191001 Lena Micko (till vänster) blir ny civilminister, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. När Ardalan Shekarabi (H) slutar kommer Lena Mikko att ta över som civilminister. Hon är tidigare kommunalråd och arbetar nu som andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL). Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Vad kommer nye ministern att göra för de fattiga pensionärerna?

Vi som demonstrerar för pensionärernas rättigheter vill ha svar

ANNONS

Nu har du blivit socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi! Då får vi gratulera dig till din befordran!

Hur blir det nu med våra cirka 320 000 fattigpensionärer? Samt övriga som byggt upp detta välfärdsland Sverige?

Jag citerar:

”– Pensionsfrågan ska vara en av Socialdemokraternas och regeringens paradgrenar, sa Ardalan Shekarabi.

Han lovade att regeringen ska fortsätta arbeta för att utjämna skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, men också att höja pensionerna, något han tryckte på är ett löfte i januariavtalet.

– Det svenska pensionssystemet är ett av de mest stabila i världen. Men många får för låg pension, sa han.

ANNONS

På frågan från en journalist om hur han ser på att höja pensionsavgifterna som betalas in av arbetsgivarna ville den nya ministern inte berätta vad han tycker själv, utan hänvisade till överenskommelser inom pensionsgruppen.

– Det slås fast i januariavtalet att vi ska höja pensionerna, det är ett arbete som är inlett och som vi kommer intensifiera. Sen finns det överenskommelser inom pensionsgruppen som rör avgiften och finansieringen av pensionssystemet som vi får återkomma till. Men det här är en helt avgörande fråga för oss, det är ingen tvekan om det, sa Ardalan Shekarabi”.

Vi som är medlemmar i Facebook-gruppen Pensionärer i Gula Västar har sedan i början på 2019 skickat både brev och mail en masse till regering och riksdag med upprepade frågor och uppmaningar för att på detta vis påtala vår situation. Det känner du kanske redan till? Allt eftersom tiden har gått så har vi nu även medverkat i TV4, träffat Miljöpartiets talespersoner och demonstrerat på Mynttorget. Det hade varit bra om demonstranterna fått ”besök” från någon ansvarig i Regeringen. Där och då. Fast det uteblev.

Regeringens svar på våra skrivelser blev nu lite olika. När de ansvariga i regeringen bollat lite hit och dit med våra skrivelser så hamnade vi på Socialförsäkringsdepartement.

ANNONS

Såklart blev det lite av det vanliga stuket, ”det är de ..inte vi". Men summan av kardemumman var att vi ju fått en höjning på hela 200 kronor per månad. Det skulle vi väl vara glada för?

Detta svar fick undertecknad från Maria Malmer Stenergaard som ju är ordförande i socialförsäkringsutskottet. Hon har emellertid ännu inte svarat på motfrågan huruvida hon själv kan leva på runt 8 000 kronor per månad. Undras hur länge hon tänker dröja med det svaret?

Nu baseras det mesta av höstbudgeten på det så kallade Januariavtalet. Där har man med lätthet tagit bort t ex värnskatten och man har minskat klyftorna genom att ge skattesänkningar till dem som tjänar över 17 000 kronor per månad.

Jo, man försvarar sig med att de med lägst inkomster/pensioner redan fått skattesänkningar i tidigare skede. Då är det med sorg man konstaterar att många pensionärer bara blev ännu fattigare.

Hur rimmar nu detta med verkligheten? Fast det kanske du fixar till nu?

Vi litar på dig, Ardalan Shekarabi!

Med vänlig hälsning

Elisabet Fyhr

ANNONS