Varför ska det vara så svårt?
Varför ska det vara så svårt? Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Varför kan inte vården enas om ett it-system?

Det tycks vara dags att tänka och verka rationellt och få ut mest möjliga för våra skattepengar.

ANNONS
|

Inom loppet av några dagar har vi kunnat ta del av tre artiklar rörande sjukvården. I Göteborgs-Posten den 5 mars redogöres för en byggsatsning om 1.6 miljarder för Östra sjukhusets förlossningsvård. I denna tidning samma dag meddelades att psykiatriavdelning nr 47, som varit stängd i nästan ett år på grund av sjuksköterskebrist, och som öppnades för fyra veckor sedan, på nytt måste stängas.

LÄS MER:Digital plattform kan revolutionera vården

Denna gång förorsakad av brist på specialistläkare. Den 6 mars beskriver Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlmedicin vid Lunds universitet och ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien tillsammans med Johan Assarsson, Vd för kommun- och landstingsägda digitaliseringsbolaget INERA hur en digital plattform kan revolutionera vården.

ANNONS

Förlossningsvården i Göteborg är sedan 2017 koncentrerad till Östra sjukhuset. Den nya byggnaden, som beräknas vara klar 2026, tar givetvis sikte på framtiden, dels för att klara ökat tillflöde av patienter och dels för att uppnå säkrare förlossningar och ge föräldrar möjlighet att vara tillsammans. Därför blir alla rum familjerum och vid rummen för intensivvård skall byggas så kallade familjealkover. Allt detta är givetvis bra. Kommer beskrivna faciliteter utgöra standard för förlossningsvården? I så fall måste säkerligen alla befintliga lokaler på sikt byggas om i regionen och även i hela landet. Kravet på likvärdig förlossningsvård och lokaler måste uppfyllas. Kommer vi ha råd med sådan hög standard?

Situationen och orsaken till stängningen av psykavdelningen ovan är den prekära och sedan länge kända sjuksköterske- och läkarbristen, särskilt inom specialistområdena. Våra politiker och ansvariga för vården tycks ha lättare för att ge resurser till den hårda verksamhetsdelen, till exempel. byggnation och infrastruktur, än till den mjuka, det vill säga personal. Utan kompetent och engagerad personal kan inte hur bra byggnader och annan hårdvara som helst fungera optimalt. Flera representanter från fackligt håll gör gällande att det inte råder brist på sjuksköterskor utan bristen beror på villkoren, såväl arbets- som lönemässiga. Det är hög tid att finna lösningar på personalproblemen. Senast idag fick vi höra att NU-sjukvården har så svårt att rekrytera personal för sommarperioden att patientsäkerheten kan påverkas.

ANNONS

I artikeln om den digitala plattformen som skulle kunna revolutionera vården beskriver författarna hur detta nationella kvalitetsregister, ägt av Sveriges kommuner och landsting, i stort sett är outnyttjat. Vår region har enligt författarna krångliga digitala system. I en ledarartikel den 15 november 2018 redogjorde Karl af Geijerstam för det nya IT-systemet som VGR upphandlat för 2.1 miljarder, dessutom inte färdigutvecklat. Region Skåne har tecknat ett motsvarande avtal med samma utförare. Stockholmsregionen arbetar med en upphandling för ett liknade it-system. Dessa tre största regioner står för ungefär hälften av marknaden avseende behovet av vårdinformationssystem.

LÄS MER:Miljardrullning i vårdens it-upphandlingar

Hur löser de andra 18 regioner sina behov? Vad är det i det digitala nationella plattformssystemet som inte tillgodoser vårdens behov utan regionerna måste upphandla egna system?

Det tycks vara dags att tänka och verka rationellt och få ut mest möjliga för våra skattepengar.

Lennart Svensson

ANNONS