Allt fler tar del av nyheter i de digitala kanalerna

Sedan 2010 har den digitala läsningen av dagstidningar fördubblats. Det visar Nordicoms Mediebarometern, som tittat på svenskarnas medievanor sedan slutet av 70-talet. Enligt rapporten har 25 procent av befolkningen i dag tillgång till en prenumererad digital dagstidning i hemmet.

ANNONS

Samma digitala utveckling har radio och tv. Allt fler väljer att titta på tv eller lyssna på radio när det passar dom själva och inte efter tablån. Antingen lyssnar man via hemsidan online på radioprogrammet eller letar fram en pod man gillar, eller också tar man till svt-play och tittar på favoritserien i mobilen på väg till jobbet i stället för klockan 21 en viss kväll.

Bohusläningen skiljer sig inte från övrig svensk media, allt fler väljer våra digitala kanaler. Och även om det framför allt är de yngre som snabbast bejakar den digitala tekniken, hjälper vi i dag läsare, och framför allt äldre sådana, med inloggning till e-tidningen under drop-in-tiderna. Sven, en bra bit över 80 till exempel är inne på sin andra laptop, och flera av dom som besöker oss har såväl smartphone som laptop och läsplatta. Och det är e-tidningen som är den kanal dom flesta allra helst vill ha. På samma sätt som det i dag är tämligen självklart att man har internetbank, ett kort knutet till bilens drivmedel eller ett bankkort för att betala maten med, är ett digitalt abonnemang för att ta del av lokala nyheter på väg att bli lika självklart.

ANNONS

Men fastän kurvan över digitalt användande stiger, finns det personer som inte har någon datorvana eller ens har en dator eller smartphone i hemmet. Även om det finns en dator är det ett stort steg att börja använda den nya tekniken.

Det är inget konstigt med det. Genom åren har digitala tjänster varit krångliga att använda. Jag minns när jag skulle lära mig mamma, som gärna ville skriva ner sina minnen från förr, att använda sig av min dator. Bara manualen att skapa ett dokument tog drygt en halv A4-sida. Som tur är har utvecklarna tagit hjälp av pedagogiskt kunniga människor och i dag lägger man ner arbete på att upplevelsen för oss användare ska vara logisk och mer tillgänglig. För om nåt är bökigt att använda är vi många som struntar i det och ger upp. Teknik är till för att göra det enklare för användaren. Som Bohusläningens nyheter. Vill du läsa e-tidningen via app på läsplatta eller smartphone finns den endast två tryckningar bort.

För att öka den digitala kunskapen kan också kommunerna göra en insats. I Mellerud till exempel jobbade kommunen tillsammans med Telia i projektet "Mer digital". Där lotsade högstadieeleverna kommunens äldre medborgare in i den digitala världens utmaningar – och möjligheter. Ett koncept som både ökar den digitala kunskapen men också främjar kontakten mellan unga och äldre.

ANNONS

Trevlig helg!

ANNONS