Begrav Reepalu-utredningen under remissvaren!

Skepsisen till Reepalus arbete är utbredd.

ANNONS
|

Statliga myndigheter, miljöpartistiska regionråd och socialdemokratiska kommunpolitiker. Det är några av rösterna som tycker att regeringens välfärdsutredning inte håller måttet. På fredagen gick remisstiden ut för Reepalu-utredningen. Hela 13000 remissvar har kommit in till finansdepartementet. Många är mycket kritiska, både till analys och ideologisk ansats.

Att organisationer som Svenskt Näringsliv och Företagarna jämför det föreslagna vinsttaket med löntagarfonderna är en sak. Men skepsisen till Reepalus arbete är betydligt mer utbredd än så.

Riksrevisionen skriver att konsekvensanalysen brister. Enligt den statliga granskningsmyndigheten kan Reepalu inte veta hur elever och patienter drabbas av det godtyckligt framräknade vinsttaket på sju procent på investerat kapital.

ANNONS

Konkurrensverket ifrågasätter själva premissen för utredningen; att privata välfärdsaktörer urholkar gemensamma tillgångar. ”Upphandling av varor och tjänster i konkurrens är ofta ett mycket effektivt sätt att använda offentliga medel”, menar Karin Lunning, tillförordnad generaldirektör.

Det resonemanget får också stöd av rödgröna politiker med fötterna i den offentliga myllan. ”Jag kan inte se nyttan med ett vinsttak inom vården”, konstaterar Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne. Birgitta Losman, miljöpartistiskt regionråd i Västra Götaland, håller med om att välfärdsutredningen är ideologiskt styrd (Di 7/2).

Kritiken mot Ilmar Reepalus förslag kommer alltså från en brokig skara myndigheter, miljöpartistiska landstingspolitiker och pragmatiska socialdemokrater som Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping. Skeptikernas gemensamma nämnare är inte lojaliteten med näringslivet, utan en insikt om kommuners och landstings beroende av privata utförare.

I veckan meddelade civilminister Ardalan Shekarabi att Socialdemokraterna backar om kravet på vinsttak när det kommer till vård och omsorg. Det beskedet är välkommet. Nu behöver S göra samma sak med motståndet till vinstdrivande friskolor. Så länge statsministern vräker ur sig att "60000 barn sätts på börsen" är det omöjligt att ta Stefan Löfvens propåer om en mittenregering seriöst.

Läs mer:

ANNONS