Delas. En ny utredning föreslår att Arbetsförmedlingen styckas upp, och att uppgifterna fördelas på olika aktörer.
Delas. En ny utredning föreslår att Arbetsförmedlingen styckas upp, och att uppgifterna fördelas på olika aktörer.

Därför är det dags att stycka upp Arbetsförmedlingen

Joakim Broman: För stort - för många uppdrag - för svårstyrt

ANNONS

Arbetsförmedlingen styckas upp. Det kommer Arbetsmarknadsutredningen att föreslå, enligt läckta uppgifter till SVT (24/10). Utredningen tillsattes 2016, men 2017 tvingade oppositionen igenom tilläggsuppdraget om att undersöka hur myndighetens uppgifter kan fördelas på andra aktörer. Alliansen har tidigare förespråkat att privata aktörer ska kunna ta över delar av uppdraget.

Bakgrunden är förstås att Arbetsförmedlingen svällt, precis som dess föregångare Arbetsmarknadsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen gjorde. 9 000 anställda 2008, när myndigheten ombildades, hade växt till 14 000 2016. Kärnuppdraget har heller inte fungerat. I våras kom rapporter om att mindre än 15 procent av jobben förmedlas av Arbetsförmedlingen (SVT 26/4).

Det beror delvis på att allt mer av förmedlingstjänsterna redan idag görs av privata aktörer - 60 procent enligt Arbetsmarknadsutredningens uppgiftslämnare (SVT 19/7). Där konstateras också att skillnaden mellan de privata bolagens och myndighetens förmåga att hjälpa arbetslösa är marginell.

ANNONS

Den krassa slutsatsen är att det inte finns någon mirakelkur för att få till en perfekt styrning av såväl matchning, arbetsmarknadsåtgärder, arbetslöshetsersättning och de andra uppdrag som Arbetsförmedlingen idag har. Att lägga ner myndigheten har prövats, och även om en privatisering av exempelvis förmedlingsuppdraget kan ha positiva effekter på sikt – till exempel genom mer specialiserad hjälp och ökad innovation – tycks det hittills inte ha löst särskilt många problem.

Därmed inte sagt att en reformering är meningslös. En förklaring till att Arbetsförmedlingen fungerar dåligt är just storleken och de många uppdragen. Arbetsmarknadsutredningen ska enligt SVT föreslå att A-kassorna får ta över uppgiften att kontrollera arbetslösas aktiviteter, att kommunerna får ansvaret för sociala insatser som arbetsträning, och att en ny myndighet får ansvaret för kompetensförsörjningen. Arbetsförmedlingen behåller bedömningen av en persons chans att få arbete, och vilka insatser som behövs.

Det går att ha synpunkter på vilka som ska ha vilka uppdrag. Men att få bort den svårstyrda kolossen i mitten av arbetsmarknadspolitiken, och att renodla de uppgifter som olika aktörer kan ha, det är en bra början.

ANNONS