Framåt. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) vill lämna den gamla konstellationen efter valet.
Framåt. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) vill lämna den gamla konstellationen efter valet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Januariavtalet allt mer överspelat

Borgerlig politik kan drivas igenom utan att SD får nycklar till Rosenbad

ANNONS

Det blir inget samarbete med S, MP och C efter nästa val. Konstellationen är “problematisk på många sätt”, enligt en TT-intervju (27/12) med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

LÄS MER:Sabuni tror inte på nytt januariavtal

Det är nu inte C som är Sabunis stötesten. Förvisso slåss de på samma tuva i det politiska landskapets mitt. Men medan var fjärde C-väljare ser S som det bästa andrahandsalternativet, vill L-väljare i första hand ha mer borgerlig ekonomisk politik.

Det blir som tydligast i SCB:s nya partisympatiundersökning, där L har det största enskilda utflödet av väljare till ett annat parti jämfört med riksdagsvalet 2018. Hos detta partibytarnas Hallsberg väljer var tredje sympatisör i andra hand Moderaterna.

ANNONS

Det gör partiets positionering svårare. Men det gör även kritiken mot partiets låga opinionssiffror något märklig. Det är i den ekonomiska politiken som kärnväljarna finns och återvinns.

I ett tydligt samarbete med exempelvis M och KD, och gärna C, kan Sabuni hitta en skarp ekonomiskt liberal profil som kompletteras med partiets nya förslag inom skolpolitik, energi, jämställdhet och integration.

Framåt valrörelsen 2022 är det här, snarare än i regeringsbildningsteoretiska resonemang, som L står och faller. Att Sabuni i intervjun tvekar inför nästa års budgetsamarbete med S och MP är en manifestation av den kunskapen. Liksom att hon lämnar SD-frågan därhän.

Det är “mindre begripligt att vår uppgift ska vara att isolera SD eller V” än att försvara frihetliga värden, säger Sabuni. Hon har helt rätt. Att skapa liberal och inkluderande politik är bättre moteld mot populism och främlingsfientlighet än att ignorera oroshärdarna.

På ett sätt tycks även Centerledaren Annie Lööf ha accepterat denna agnostik inför SD. Dagen efter Sabunis intervju förklarade Lööf att de går till val 2022 som självständigt parti.

Beskedet är intressant. Men det som man bör ta fasta på var att Lööf oroar sig “över att man vill lägga statens finanser i händerna på ett sådant parti”. Är det alltså SD:s budgetofähighet som är problemet? Det går att lösa utan att ge SD nycklarna till Rosenbad.

ANNONS

En sådan mjukare linje försvagar Januariavtalet ytterligare. Kanske är det överspelat redan 2021. Inget parti vill dras med att förklara sina budgetkompromisser med ett parti man i valrörelsen tänker motarbeta.

Värnskatten är borta. Rut-avdraget utvidgat. Arbetsrätten moderniseras. Förenklingar för småföretagare finns. Samtidigt lyser de stora och för en skadeskjuten ekonomi livsviktiga reformerna med sin frånvaro under S-MP-regeringen. En mer liberal ekonomisk politik behöver nu ta form. Det finns bättre konstellationer än den nuvarande för sådant.

ANNONS