Amineh Kakabaveh föreslås bli utesluten ur Vänsterpartiet, meddelade partisekreterare Aron Etzler under onsdagen.
Amineh Kakabaveh föreslås bli utesluten ur Vänsterpartiet, meddelade partisekreterare Aron Etzler under onsdagen. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman \/ SvD \/ TT

Kakabaveh var före sin tid

Gång på gång har Amineh Kakabaveh stuckit ut hakan internt.

ANNONS
|

Under onsdagsförmiddagen meddelade Vänsterpartiet att deras verkställande utskott föreslår uteslutning av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Oavsett vad som egentligen har ägt rum bakom kulisserna och till slut föranlett beslutet är det svårt att se hur Vänsterpartiets trovärdighet i angelägna frågor om hedersbrott nu skulle stärkas. Gång på gång har Amineh Kakabaveh stuckit ut hakan internt. Låt inte det allvarliga området hedersförtryck lämnas vind för våg av oss, vädjade hon engagerat under flera år.

Amineh Kakabaveh är inte en typisk politiker. Hon har som riksdagsledamot tagit den opinionsbildande rollen på allvar och inte dragit sig för tuffa debatter.

Under flera år har hennes roll varit föremål för ständigt internt spel inom V. När listorna inför riksdagsvalet 2018 skulle klubbas var det medlemmarnas vilja som, mot partiets nomineringskommités förslag, säkrade hennes valbara plats.

ANNONS

Den officiella motiveringen gäller formalia som utebliven mötesnärvaro och obetalda inbetalningar till partikassan. Men i mångt och mycket verkar det spända läget handla om en djupare personfråga.

Exempel på öppna sår saknas inte. Redan sommaren 2016 talade partisekreterare Aron Etzler om ett ömsesidigt “lågt förtroende” mellan henne och partiledningen (Aftonbladet 10/7-16). I centrum stod då ett filmklipp från en nazistiskt anknuten organisation som Kakabaveh delat på sociala medier. Delningen var uppenbart omdömeslös men hon var i efterhand tydlig med att det var ett misstag och bad också om ursäkt.

Året innan hade Kakabaveh deltagit i en hård ordväxling med riksdags- och partikollegan Rossana Dinamarca. Amineh Kakabaveh lyfte i en debattartikel konkreta exempel på förtryckande ordningar som vardag i svenska förorter. Hon tog upp sorgliga fenomen som moralpolisagerande och hedersrelaterade mord på unga flickor (Expressen 22/6-15). Den märkliga replik Dinamarca sände in satte möjligen fingret på hur känsliga frågorna om integration i förhållande till andra kulturer ännu var i Vänsterpartiet. “Vi ska inte låta mörka idéer slå en kil mellan oss”, löd den mest obegripliga passagen (Aftonbladet 13/8-15).

Den svenska debatten om förorter och patriarkalt förtryck har på senare år tagit stora kliv framåt. I detta ska inte Kakabavehs roll underskattas.

ANNONS

ANNONS