Allt pekar på att Ann-Marie Begler blev en syndabock

Lars Bäckström: Om en sådan styrning sätts i system får Sverige rädda chefer.

ANNONS

Jag var riksdagspolitiker i 18 år och chef för en statlig myndighet, länsstyrelsen i Västra Götaland i 9 år. Det finns likheter men också skillnader mellan uppdragen. Riksdagen beslutar om lagar, myndigheterna ska se till att de genomförs. Sverige skiljer sig från de flesta länder genom en gräns mellan regering och myndigheter. Regeringen styr landet genom beslut om vad myndigheterna ska göra. Myndigheterna avgör hur regeringens beslut ska genomföras.

Förbudet mot ministerstyre finns i grundlagen. Motpolen är USA. Där byts alla myndighetschefer ut när en president- ny regering tillträder. Där är det som i ABBA låten, ”The winner takes it all.”

ANNONS

Den svenska modellen har gjort att Sverige har effektiva myndigheter, som behandlar alla lika. Systemet formades redan på 1600-talet av kanslern Axel Oxenstierna. Det stärktes under frihetstiden som gav Sverige både pressfrihet och offentlighetsprincip. Rätten att ta del av alla myndighetspapper och beslut är en mycket viktig princip både för press och enskilda.

Systemet med oberoende chefer kräver att de förstår sin roll. När jag fick frågan från regeringen Reinfeldt om att bli landshövding förstod jag, att uppdraget krävde att jag i tjänsten, måste hålla mig ifrån mina politiska uppfattningar. Regeringen Reinfeldt kunde då också utse mig till landshövding.

En statlig chef ska dock ha samma rättigheter att uttrycka sig som alla andra väljare. Min fru fick en gång frågan av en utländsk besökare om jag lämnat all partipolitik. Hon svarade snabbt: - Ja helt och hållet, men hans hjärta sitter fortfarande till vänster och hans blod är rött. Gästen skrattade gott åt detta svar. Ja man byter inte blod, hjärta och sinne, men en myndighetschef måste hålla sig till beslut av riksdag och regering. Och en regering ska styra genom beslut inte via media.

Dessa principer tycks dock nu naggas i kanten. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg har fått kritik av både S och C, för att han varslat personal och stänger kontor. Men Sjöbergs uppgift är att verkställa den budget som är beslutad så klokt som möjligt. Vill regeringen annat måste riksdag och regeringen ta nya beslut.

ANNONS

Naturligtvis kan dock regeringen avlägsna en chef som inte sköter sitt uppdrag Det skedde till exempel med chefen för Svenska Kraftnät.

Men grundlagen sätter gränser. I en dom från mars beslöt Arbetsdomstolen att det var fel av regeringen att avskeda förre chefen för Transportstyrelsen. Maria Ågren hade visserligen brutit mot regelverk, men hon hade informerat regeringen och hon hade tagit över en nästan omöjlig situation. En situation där myndigheten saknade både datasystem och pengar för att leverera körkort i rimlig tid.

Ett ännu mer uppseendeväckande fall var när regeringen avskedade chefen för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler. Hon erbjöds istället att bli chef för Pensionsmyndigheten. Allt pekar på att hon inför valrörelsen fick gå som syndabock för kritiken mot assistansersättningen. Faktum var dock att hon faktiskt genomförde regeringens beslut.

Om en sådan styrning sätts i system får Sverige rädda chefer. Frågan om ministerns agerande prövas nu i riksdagen. Oavsett utgången, måste principen om åtskillnad mellan partipolitik och myndigheter upprätthållas. Om inte riskerar vi att få ett system liknande Trumps Amerika. Det vore olyckligt.

Apropå valrörelse, glöm inte EU valet, senast på söndag. Du kan rösta som i september. Och om du är missnöjd med det parti du då valde kan du rösta på ditt andrahandsval från förra riksdagsvalet.

ANNONS

ANNONS