Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen
Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk

De snabbskrotar bilar för att slippa tiggare

Det är hårresande hur Tanums kommun agerar.

ANNONS

Det är något mycket stötande med Tanums kommuns sätt att skrota bilar för personer som handläggaren kallar ett ”visst klientel”. Bara att uttrycket ”klientel” används får det att ringa en klocka, ordet som används för att bunta ihop en grupp. I det här fallet förtydligas, lite motvilligt, att det är tiggare som avses.

Vi kan väl alla vara överens om att tiggeri är ett problem. Det minsta problemet har vi som bara behöver passera den som tigger. Men det är ett naturligtvis ett jätteproblem för personen som sitter där, en människa som inte har någon annan möjlighet att försörja sig.

ANNONS

I Bohusläningens reportage den 12 augusti berättar det romska paret Dumitru om hur de fick sin bil skrotad, en bil som de också bodde i, deras hem. Melania är mycket riktigt tiggare, men hennes man Dianu är hantverkare och flätar korgar som han sålt på marknader. Detta försörjer inte bara dem själva, utan också en sjuk pappa och barn hemma i Rumänien. Det är väl Rumäniens problem, kan man tycka. Visst vore det önskvärt att varje land tog ansvar för sina egna invånare, men de är här med EU:s lagstiftning på sin sida. Att tigga är inget brott i Tanum.

Att som Tanums kommun gå in och snabbskrota bilar bara för att de misstänker att de som bor där kommer att tigga är hårresande. De kastar de allra fattigastes sista ägodelar. Det har helt enkelt blivit ett snabbt och enkelt sätt att bli av med icke önskvärda personer. Lagtexten är tydlig med att detta ska gälla "fordonsvrak", alltså övergivna bilar som ingen bryr sig om. Att man ändå valde att skrota den här bilen, trots att handläggaren berättar att hon kunde se att bilen var bebodd, är ett missbruk av lagen, ett sätt att skrämma bort tiggare som oftast är romer bort från kommunen.

ANNONS

Det fungerar bra menar kommunchefen Ulf Ericsson som inte tycker det är några konstigheter – handläggaren bekräftar också att det skrotats tio bilar för tiggare de senaste två åren. Är bilen tillräckligt skruttig i kommunens ögon så behöver man inte bry sig om att den inte alls är övergiven. Det finns ingen chans att överklaga - bilen skrotas omgående.

Juristen Tormod Otter Johansen fick genom bekanta höra talas om kommunens agerande och erbjöd sig att företräda Paret Dumitrus. Han menar att kommunen medvetet försöker jaga bort romer ur från Tanum. Och han är beredd att ta fallet vidare och ska ansöka om prövning i Högsta förvaltningsdomstolen. Inga andra fall har prövats juridiskt – och kanske anade kommunen att de flesta tiggare inte snubblar över juridisk hjälp som det här paret faktiskt råkade göra?

ANNONS