Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Försvara journalistiken och värna demokratin

Ingalill Sundhage: Lokala morgontidningen garanterar en journalistik som är vederhäftig, allsidig och reflekterande.

ANNONS
|

I dag firas pressfrihetens dag runt om i hela världen. Redan 1993 tog FN och UNESCO initiativ till en sådan här dag för att värna pressfriheten och hedra journalister som mördats eller blivit utsatt för våld i sitt yrkesutövande. Organisationerna vill också uppmärksamma hur pressfriheten ser ut i länderna runt om i världen och man gör det bland annat med en global konferens i Addis Abeba, som hölls i går under devisen försvara journalistiken.

För oss i Sverige tar vi många gånger pressfriheten för given vilket i sig säger något om vårt öppna samhälle. Här finns rätten att sprida vilken information du vill i tryckt form, bara du inte kränker eller förtalar någon eller hotar rikets säkerhet.

ANNONS

Men med rättigheten att uttrycka sin åsikt följer också skyldigheter. Eller som riksdagen uttrycker det: ”Tryckfriheten är både en rättighet att uttrycka sig, och ett skydd för individer”. Du får alltså inte skriva något som kan betraktas som hets mot folkgrupp som rasistiska inlägg för att ta ett exempel, eller torgföra sexistiskt våld eller hota rikets säkerhet, då går du över gränsen det tillåtna.

Tryck och yttrandefrihet är en förutsättning för en demokrati. Att ha en debatt och låta åsikter bryta mot varann, vässar argumenten, berikar samtalet och gynnar samhällets utveckling. Om medierna tystas, ja då tystas debatten och utan ett offentligt samtal blir demokratin bara tomma ord. Om det var det Ture Malmgren en gång funderade på låter jag vara osagt men i det första numret av den här tidningen skrev han att ”i någon mån söka värna den stora allmänhetens rätt gent emot de övergrepp, varför gärna de äro utsatta som ej äga makten i händerna och ej kunna påräkna att i något större offentligt organ få uttala sina behov, sin klagan och sina förhoppningar”.

Dessutom visar svensk forskning från SOM-institutet att intresset för politik är högre bland dom som läser en morgontidning än dom som inte gör det. Egentligen är det logiskt. Bryr man sig om sin närhet och sitt lokala samhälle vill man också veta vad som händer. Då är den lokala morgontidningen en viktig spelare eftersom den garanterar en journalistik som är vederhäftig, allsidig och reflekterande.

ANNONS

Vederhäftig och kvalitativ journalistik, eller annorlunda uttryckt, en oberoende nyhetsförmedling som allsidigt speglar samhället för att citera grundaren Ture Malmgren ytterligare en gång:; "En rätt tidning skulle vara en lykta, välkommen för dem som vilja se sig omkring, oläglig för dem som ha något att dölja"! Den devisen lever vi efter än i dag. Därför är det viktigt att värna journalistiken.

Trevlig helg!

ANNONS